Cât vor fi compensațiile la încălzire în ianuarie. Suma stabilită de Guvern

Cât vor fi compensațiile la încălzire în ianuarie. Suma stabilită de GuvernCalorifer. Sursa foto: agora.md

Republica Moldova. Compensațiile la încălzire oferite pentru luna ianuarie vor crește. Guvernul a majorat miercuri valoarea compensațiilor pentru energia electrică și cea termică. Modificările au loc în contextul ajustării tarifelor de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică la începutul lunii ianuarie.

Potrivit hotărârii aprobate de Executiv, compensațiile maxime la încălzire, pentru luna ianuarie, vor varia între 800 și 1 400 de lei (circa 40-70 de euro). Mărimea acestora va fi stabilită în funcție de sursa principală de încălzire.

Sumele primite de consumatori

Hotărârea de Guvern indică faptul că, pentru consumatorii care au selectat ca sursă principală de încălzire gazele naturale, compensația maximă va fi de 1 000 de lei (circa 50 de euro). Totodată, pentru cei care se încălzesc cu combustibili solizi va fi de cel mult 800 de lei, la fel ca și în lunile anterioare.

Pentru familiile care au indicat ca sursă principală de încălzire energia termică, compensațiile maxime vor fi de 1 400 de lei, față de 800 de lei în lunile noiembrie și decembrie. Totodată, consumatorii pentru care energia electrică reprezintă principala sursă de încălzire vor primi compensații maxime de 1 400 de lei, față de 800 de lei în lunile noiembrie și decembrie.

Compensații. Sursa foto: radiomoldova.md

Consumatorii casnici, care vor beneficia cel puțin de compensația minimă pentru încălzire, vor primi și o compensație suplimentară pentru energia electrică. În luna ianuarie, aceasta va fi de 200 de lei (aproape 10 euro).

Mărimea compensațiilor pentru luna noiembrie a fost cuprinsă între 300 și 800 de lei (15-40 de euro), în funcție de veniturile familiilor. Pentru luna decembrie, compensațiile au crescut și variază între 500 și 1 000 de lei (circa 25 – 50 de euro), în contextul creșterii tarifului la gazele naturale.

Volumele compensate de Guvern

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, a remarcat că Guvernul va compensa creșterea de tarif la electricitate pentru un consum de 110 kWh lunar.

„Acest suport este oferit tuturor beneficiarilor de compensații. Cifra de 110 kWh a fost identificată conform datelor despre consumul mediu al gospodăriilor casnice din sezonul rece precedent. Indicii arată că în 2023-2024, consumul mediu era de 138 kWh. Astfel, încurajăm cetățenii să economisească 20% din energia electrică. În acest mod vom ajunge la un consum de 110 kWh. Acest lucru este realizabil, după cum arată experiența din 2022-2023”, a subliniat Alexei Buzu.

Ministrul Alexei Buzu

Ministrul Alexei Buzu. www.facebook.com/alexei.buzu

De asemenea, Guvernul va compensa și creșterea tarifului la energia termică centralizată pentru gospodăriile casnice care beneficiază de compensație pentru această sursă de energie.

„Mulțumesc cetățenilor pentru răbdare și înțelegere, pentru solidaritate și pentru faptul că economisesc energia. Împreună, cu grijă unii față de alții, vom trece cu bine de această iarnă”, a afirmat Alexei Buzu.

Marți a fost ultima zi în care au putut fi completate cererile pentru solicitarea compensațiilor la energie pentru această lună. Pe parcursul sezonului rece, cererile pot fi depuse în orice moment. Totuși, compensațiile nu vor fi acordate retroactiv pentru lunile anterioare.

Guvernul oferă al treilea an consecutiv compensații la energie gospodăriilor vulnerabile. Măsura este inclusă în programul „Ajutor la contor”. Compensațiile se acordă pentru perioada rece a anului. Aceasta include lunile noiembrie-martie. Suportul financiar este oferit de Executiv, cu suportul partenerilor externi.