Cât vor conta etnia şi religia lui Klaus Iohannis la prezidenţiale
- Ovidiu Albu
- 30 iulie 2014, 00:04
Un recent sondaj realizat de Avangarde arată că naţionalitatea română este prima condiţie pe care trebuie să o îndeplinească preşedintele Românie. Apartenenţa la ortodoxism este de asemenea o calitate fundamentală. În acest tablou, neamţul luteran Klaus Iohannis nu arată prea bine, mai ales că nici PSD nu va sta degeaba.
Victor Ponta a anunţat că etnia şi naţionalitatea lui Klaus Iohannis nu vor fi o temă de atac a PSD. Dar, după cum bine ştim, când premierul spune că nu va face ceva, el va proceda exact invers.
„Nu e nimic de reproşat că e etnic german, dar nici mie nu trebuie să-mi fie reproşat că sunt român. Sunt în România şi mă mândresc că sunt român. La fel e discuţia despre religie, nu e nimic rău că e protestant, dar eu sunt ortodox. Nu cred că va fi un subiect, dar nici nu vreau să creăm un anumit complex – să vină cineva din afară, că noi nu suntem în stare. Avem resursele noastre, ca ţară, de a ne dezvolta. Nu cred că e un defect pentru Iohannis că e german, dar să nu-mi reproşeze mie cineva că sunt român sau că sunt ortodox”, a spus recent candidatul PSD la prezidenţiale.
Din această declaraţie se întrevede exact ce strategie va adopta PSD în raport cu Klaus Iohannis. „Mândria de a fi român” a lui Victor Ponta va fi contrapusă aroganţei neromânului, împins de „cineva din afară”, care ne „reproşează” că suntem români. „Dar să nu-mi reproşeze mie cineva că sunt român sau că sunt ortodox”, a subliniat premierul, deşi nimeni, nicăieri, nu i-a imputat aşa ceva.
Într-o luptă atât de dură precum vor fi alegerile prezidenţiale, niciun defect sau punct slab al adversarului nu va rămâne ignorat. Să ai o altă naţionalitate decât cea a marii majorităţi a poporului pe care vrei să-l conduci reprezintă o vulnerabilitate. Iar când peste 90% dintre români se declară ortodocşi, apartenenţa la o altă religie poate fi un defect.
În ce măsură şi asupra cui va avea impact atacarea acestor două teme? Electoratul tradiţional al PSD este cel mai sensibil la astfel de subiecte, ca atare Victor Ponta ar obţine o mai bună mobilizare la vot a simpatizanţilor săi. În plus, i-ar mai putea atrage şi pe fanii lui Vadim Tudor şi ai lui Dan Diaconescu. Riscul este însă ca această abordare naţionalistă şi populistă să îi îndepărteze tocmai pe cei de care are nevoie pentru a sări de pragul de 50%, printre care şi alegătorii mai luminaţi ai lui Călin Popescu Tăriceanu, care teoretic l-ar urma pe candidatul PSD în turul doi. Despre indecişi nici nu mai poate fi vorba, politicianismul de Ev Mediu, prin care i se dă în cap adversarului cu originea, nu ar avea nicio şansă să-i atragă, din contră chiar, îl vor simpatiza pe cel lovit astfel.
Cel mai probabil PSD se va folosi de arma originii neromâneşti şi neortodoxe a lui Klaus Iohannis, însă o va face neasumat. Să-i activeze şi incite pe românaşii verzi, dar să nu-i piardă nici pe cei deschişi la minte pentru care faptele contează. Sunt destule posturi TV şi o mulţime de analişti „independenţi” care să se ocupe de treburile murdare, în timp ce Victor Ponta va mima europenismul. Desigur, până în momentul în care i va „reproşa că este român”.
Pe de altă parte, oamenii lui Klaus Iohannis nu stau degeaba. Nu întâmplător binomul PNL-PDL şi-a inclus în titulatură cuvântul „creştin”. N-o fi candidatul lor ortodox, însă este tot credincios, ba chiar mai creştin decât Victor Ponta, cât timp defilează sub titulatura Alianţa Creştin Liberală. În ce priveşte etnia, nimeni din Transilvania nu ar putea fi convins că originea germană este un defect. În această zonă naţionalitatea lui Iohannis va conta chiar foarte mult, este un mare atu. Maghiarimea va fi toată alături de el, la fel şi majoritatea ardelenilor români, care se regăseşte în rigoarea şi stilul molcom al sasului. Marea provocare pentru „marele partid liberal” va fi să-i convingă pe moldoveni şi mai ales pe olteni că un neamţ sec şi anost este mai bun decât un român iute de-al lor.
Este de aşteptat ca impactul campaniilor pe tema originii lui Iohannis să fie esenţial în stabilirea câştigătorului. Sondajele îi arată aproape umăr la umăr, diferenţa o vor face elementele subiective, care vor determina reacţii emoţionale puternice. „Mândri că suntem români” este un slogan cu bătaie lungă, vedem acum din discursul premierului că PSD a pregătit de mult terenul pentru confruntarea cu Klaus Iohannis.