Cât va lua statul din vânzarea a 9,8% din acţiunile Petrom
- Valentin Roman
- 11 aprilie 2011, 01:30
Emil Boc speră să obţină un preţ mai mare decât în 2004. Analiştii spun că aşteptările guvernului ar putea fi îndeplinite, deoarece Petrom este astăzi o companie foarte profitabilă.
Din vânzarea pachetului de 9,84% din acţiunile deţinute de stat la Petrom, guvernul Boc se aşteaptă să câştige cel puţin 600 de milioane de euro sau chiar peste suma obţinută de guvernarea Năstase în 2004, atunci când grupul austriac OMV a devenit proprietarul a 51% din acţiunile Petrom pentru 669 de milioane de euro.
Unii analişti din piaţă susţin că aşteptările guvernanţilor ar putea fi îndeplinite, dacă avem în vedere cât de profitabilă este în prezent compania.
"Gradul de profitabilitate al Petrom a crescut mult comparativ cu situaţia din 2004, pe fondul investiţiilor masive şi al unui management privat mult mai eficient decât cel asigurat de stat până la vânzarea pachetului majoritar de acţiuni, motiv pentru care este de aşteptat ca preţul obţinut în urma vânzării unui nou pachet, de 9,84%, să se apropie de cel încasat pentru pachetul de 51%", este de părere Lucian Anghel, economist-şef al BCR. Acesta adaugă că Petrom, în prezent, este nu doar una dintre companiile cele mai profitabile şi stabile din ţară, ci din întreaga regiune, motiv pentru care interesul pe Bursă pentru achiziţia de acţiuni la companie este de aşteptat să fie unul destul de mare.
Diferenţele de preţ trebuie justificate
Totuşi, susţin alte voci din piaţă, o diferenţă mare între preţurile obţinute la vânzarea pe bucăţi a pachetelor de acţiuni deţinute de statul român în cadrul diverselor companii trebuie justificată de autorităţi.
"Birocraţilor ar trebui să li se impute diferenţele de preţ rezultate în urma vânzării, în momente diferite, a unor pachete de acţiuni ale aceleiaşi companii, însă avem o lege a privatizării făcută franjuri, lucru care-i permite guvernului să ia orice decizie doreşte printr-o simplă ordonanţă de urgenţă", precizează Răzvan Orăşanu, fost preşedinte al AVAS. El mai spune că, pentru a face din acest proces unul transparent, guvernul ar trebui să-şi asume orice diferenţă de preţ rezultată sau, mai mult, să organizeze o licitaţie cu strigare, la fel ca în cazul BCR, pentru vânzarea procentului vizat de acţiuni Petrom.
Privatizare controversată în 2004
În 2004, în mandatul guvernului PSD condus de Adrian Năstase, grupul austriac OMV a preluat o participaţie de 51,01% din capitalul Petrom, în urma unei tranzacţii combinate. În primă fază, OMV a cumpărat de la stat 33,34% din acţiuni pentru 669 de milioane de euro şi apoi a majorat capitalul social cu 830,6 milioane de euro şi a ajuns la participaţia de 51,01%.
Privatizarea Petrom, în 2004, a fost un subiect controversat, mulţi analişti din piaţă susţinând, la acea vreme, că preţul plătit de austrieci a fost mult prea mic. Totuşi, la momentul vânzării, Petrom avea pierderi de 240 de milioane de euro şi peste 50.000 de angajaţi, în timp ce anul trecut a avut un profit de peste 326 de milioane de euro cu jumătate din angajaţii de acum şapte ani.