Cât va cheltui CFR SA ca trenurile să meargă cu 160 km/h pe 31 de kilometri

Cât va cheltui CFR SA ca trenurile să meargă cu 160 km/h pe 31 de kilometri

Peste 200 de milioane de euro are alocați CFR SA pentru modernizarea a 31 de kilometri de cale ferată dintre Vinţu de Jos și Coşlariu, din județul Alba. Licitația va fi organizată în septembrie.

Compania națională care are în administrare infrastructura feroviară va demara în septembrie licitația pentru  modernizarea liniei de cale ferată Vinţu de Jos-Coşlariu din judeţul Alba, în lungime de 31,5 kilometri. Contractul este estimat la 877,29 milioane lei (206,09 milioane euro), fără TVA, informează CFR SA.

În urma lucrărilor, viteza de circulație a trenurilor va crește la 160 km pe oră pentru trenurile de călători și la 120 km pe oră pentru trenurile de marfă.

Companiile interesate să participe la licitație pot depunde oferte până pe 19 septembrie. La atribuirea contractului se va ține cont proporţie de 80% de preţ şi de 20% de durata execuţiei. În comunicatul CFR SA se precizează că termenul de execuţie va fi de maxim 36 luni de la data atribuirii contractului, la care se adaugă perioada de garanţie de 24 de luni.

Ne puteți urmări și pe Google News

Investiţia va fi finanţată în proporție de 85% din fonduri nerambursabile europene post-aderare, prin Fondul de Coeziune, și în proporție de 15% din bani de la bugetul de stat.

Modernizarea celor 31 de kilometri de cale ferată presupune lucrări de consolidare, de reablitare a podurilor şi podeţelor şi construcţia unora noi, lucrări de electrificare şi energoalimentare, de telecomunicaţii, precum şi reablitarea clădirilor şi spaţiilor pentru instalaţiile tehnologice, a peroanelor şi amenajări pentru persoanele cu dizabilităţi.

Linia Vinţu de Jos-Coşlariu face parte din tronsonul Coşlariu - Simeria situat pe Coridorul IV pan-european (Constanţa - Bucureşti - Braşov - Alba Iulia - Curtici).

La începutul aceste luni CFR SA a lansat licitaţia pentru modernizarea tronsonului Vinţu de Jos - Simeria, în lungime de 44 de kilometri, contractul fiind estimat la 1,41 miliarde de lei (333,2 milioane euro), fără TVA.

Coridorul IV de cale ferată este un proiect prioritar pentru ministerul condus de Anca Boagiu. Acesta declara la finalul anului trecut că 2011 va înseamna lansarea licitațiilor pentru modernizarea a 166,3 km de cale ferată, cu o valoare de 1,88 miliarde euro, şi modernizarea a 21 de gări, investiţia fiind de 227 milioane euro.