Cât trebuie să strângi pentru o pensie de 1.000 de euro

Cât trebuie să strângi pentru o pensie de 1.000 de euro

Pentru a obţine o pensie de o mie de euro pe lună după 35 de ani de cotizare, un român cu venituri medii ar trebui să economisească lunar 100 de euro într-o pensie facultativă (Pilonul III), potrivit unui calcul făcut de ING.

Pentru a obţine o pensie de 1.000 de euro pe lună în 2043, în sistemul actual de pensii pe trei piloni, un român cu un salariu mediu ar trebui să economisească mult în sistemul pensiilor private facultative (Pilonul III), reiese dintr-un calcul, ipotetic, prezentat de ING la un seminar organizat de „Ziarul Financiar“.

Astfel, după 35 de ani, Pilonul I (sistemul public) va acoperi 40% din această pensie, respectiv 400 de euro, iar diferenţa de 60% ar trebui acoperită de Pilonul II (obligatoriu) şi de Pilonul III (facultativ). Potrivit calculelor ING, un participant în sistem cu un salariu mediu brut lunar de 439 euro şi cu o creştere salarială anuală de 5%, va obţine după 35 de ani de contribuţie pe Pilonul II o pensie lunară de aproape 200 de euro. Până acum s-au strâns 600 de euro.

Restul, până la 1.000 de euro, ar putea fi acoperiţi de o pensie facultativă de 400 de euro pe lună. Pentru aceasta ar trebui ca un român să economisească circa 100 de euro lunar într-un astfel de plasament. Momentan însă, raportată la veniturile majorităţii românilor, o astfel de sumă pare imposibil de economisit pentru „anii albi“. Totuşi, reprezentanţii fondurilor de pensii susţin că un salariat ar putea beneficia de sprijinul angajatorului pentru a economisi într-o pensie facultativă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mariana Câmpeanu, preşedintele Casei Naţionale de Pensii şi Asigurări Sociale, a „dat peste cap“ calculul ING. Ea susţine că, în 35 de ani, numai pensia asigurată de stat va ajunge să fie de 1.000 de euro, în condiţiile în care Comisia Naţională de Prognoză estimează că, în 2020 (adică peste numai 12 ani), salariul mediu brut va fi de peste 1.000 de euro.

Un scenariu ideal

Chiar şi dacă un român şi-ar permite să economisească banii necesari pentru a avea teoretic o pensie de 1.000 de euro, trebuie precizat că scenariul este unul ideal. Criza financiară pe care o resimte şi piaţa de capital românească este o dovadă a faptului că ceea ce s-a strâns într-un an poate fi pierdut în câteva luni.

Şi directorul general al Allianz Ţiriac Pensii Private, Crinu Andănuţ, a îndemnat la rezervare în ceea ce priveşte astfel de previziuni optimiste, atât din partea oficialilor statului, cât şi din a reprezentanţilor fondurilor de pensii private. „Mai întâi trebuie câştigată încrederea oamenilor în sistem, iar apoi vom vedea, în timp, care sunt rezultatele“, a spus el.