Cât timp vor fi imuni românii la coronavirus după ce se vor vaccina. Mulți nu au anticipat acest efect

Cât timp vor fi imuni românii la coronavirus după ce se vor vaccina. Mulți nu au anticipat acest efect

Valeriu Gheorghiță, șeful campaniei de vaccinare din România, a vorbit despre perioada în care românii vor deveni imuni la coronavirus.

Românii vor deveni imuni la coronavirus pentru o perioadă de timp mai mare decât se știa inițial. Valeriu Gheorghiță, șeful campaniei naționale de vaccinare, a vorbit despre durata imunizării. Și a spus că ea se întinde pe o perioadă minimă de 1 an. „Timpul de răspuns imun va fi cu siguranță mai mare de un an”. a spus Valeriu Gheorghiță la Digi 24.

Oficialul a mai afirmat că a doua doză de vaccin este un booster (rapel) care asigură imunitatea pe o perioadă mai lungă de timp. În acest context, este esențial ca oamenii să nu renunțe să facă a doua doză. Pentru ca vaccinarea să aibă efectul scontat.

Cât timp vor fi românii imuni la coronavirus

În ceea ce privește rata de vaccinare, Valeriu Gheorghiță crede că România va ajunge la o cotă de 70% în luna septembrie. Dar asta în condițiile în care, între timp nu apare o variantă a coronavirusului care să nu dea rezultate la vaccin. „Cred că la sfârșitul anului putem aprecia că pandemia este sub control”. A mai precizat Valeriu Gheorghiță.

Ne puteți urmări și pe Google News

Chiar dacă virusul suferă mutații, vaccinarea este esențială. „În contextul în care se vorbeşte despre noi variante virale, care unele se asociază cu o scădere a eficacităţii vaccinului, cum se întâmplă la tulpina din Africa de Sud, aici este important să înţelegem că, odată ce ne vaccinăm cât mai multe persoane, reducem numărul de îmbolnăviri.

„Pot să apară mutaţii care scad considerabil eficacitatea vaccinului”

Ș implicit reducem probabilitatea ca acest virus să acumuleze noi mutaţii. Care pot, la un moment dat să devină, pe de o parte să fie mutaţii care cresc contagiozitatea. Așa cum se întâmplă cu tulpina din Marea Britanie, pe de altă parte pot să fie tulpini care îi oferă virulenţă mai crescută, adică o agresivitate mai mare virusului. Ceea ce ne deranjează în mod deosebit, pot să apară mutaţii care scad considerabil eficacitatea vaccinului”. A afirmat Gheorghiță la Antena 3.