Cât timp îi va mai accepta Vladimir Putin criticile lui Evgheni Prigojin. Liderul Wagner ar putea muri subit

Cât timp îi va mai accepta Vladimir Putin criticile lui Evgheni Prigojin. Liderul Wagner ar putea muri subitSursa foto. Twitter

Evgheni Prigojin publică tot mai des clipuri în care îi atacă pe cei aflați în fruntea armatei ruse, dar și pe Vladimir Putin. Liderul grupării Wagner susține, printre altele, că soldații mor pe front din cauza lipsei de muniție. Analiștii susțin că toate aceste atacuri i-ar putea aduce o moarte subită.

Evgheni Prigojin, liderul grupării de mercenari Wagner, a reușit să devină cunoscut datorită acțiunilor sale din războiul cu Ucraina. Deși el luptă pentru Rusia, în ultima perioadă a început să critice din ce în ce mai des conducerea armatei, dar și pe Vladimir Putin. În cele mai recente declarații, liderul mercenarilor susține că soldații ruși sunt uciși pe front pentru că nu au muniție pentru a lupta.

Specialiștii de la Foreign Affairs au analizat comportamentul lui Prigojin din ultima perioadă și atenționează că declarațiile sale ar putea să îi aducă o moarte subită. Liderul mercenarilor se află momentan sub protecția armatei ruse însă lucrurile ar putea să se schimbe dacă nu oprește atacurile verbale la adresa oamenilor importanți pentru Kremlin.

Evgheni Prigojin pare să devină din ce în ce mai îndrăzneț, iar specialiștii militari se întreabă cât îi va mai fi tolerat acest comportament. În ciuda atacurilor repetate la adresa conducerii armatei ruse, GRU își menține sprijinul pentru Wagner, potrivit oficialilor din cadrul forțelor Spețnaz intervievați de jurnaliști.

Evgheni Prigojin ar putea muri subit dacă continuă să lanseze critici la adresa Kremlinului

Liderul mercenarilor se bucură în prezent de protecția GRU, însă asta nu este o garanție, așa cum s-a dovedit de mai multe ori în timpul mandatelor lui Vladimir Putin. Într-o situație similară s-a aflat și batalionului cecen Vostok, condus de Raslan Iamadaiev, o figură influentă și loială GRU. Conducătorul cecen a fost asasinat în 2008, după ce intrase în conflict deschis cu președintele cecen Ramzan Kadîrov, notează adevărul.ro.

Operațiunile Wagner au evoluat considerabil din 2015 încoace și mai ales după declanșarea războiului în Ucraina: de la o forță mercenară clandestină la o unitate militară considerabilă cu operațiuni în mai multe țări, propria artilerie și forță aeriană, și ulterior panouri uriașe de recrutare în orașele din Rusia și un sediu impozant în Sankt Petersburg.

Datorită reușitelor sale pe plan militar, Evgheni Prigojin își păstrează un anumit sprijin și în cadrul armatei, în ciuda criticilor sale la adresa ministerului apărării. Mass-media și reporterii de război ruși au primit ordin să promovezi gruparea de mercenari și activitatea lor în Ucraina.