Cât te costă să mergi cu o maşină electrică: 8 lei pe 100 km!

Cât te costă să mergi cu o maşină electrică: 8 lei pe 100 km!

Energia pentru a alimenta un automobil electric costă mult mai puţin decât carburanţii pentru o maşină clasică.

O maşină electrică consumă în jur de 11 kWh pentru 100 de kilometri. La un preţ de circa 0,7 lei pentru 1 kilowatt, reiese un preţ cu care nu poate rivaliza nicio maşină cu motor clasic. Acesta a fost un argument solid pentru o firmă din Bucureşti care a achiziţionat deja o maşină electrică de la Volkswagen.

„Preţul unei astfel de maşini începe de la 26.000 de euro. Mai avem o comandă pe care o vom onora în circa o lună. Vrem să vindem în acest an circa 15 maşini electrice şi aproape 50 de maşini hibrid plug-in”, a declarat pentru EVZ Bogdan Florea, brand manager Volkswagen.

Ce ar trebui să facă statul

Statul român începe să realizeze importanţa maşinilor ecologice, dar mai este mult de lucru. Statul ar trebui să încurajeze mai eficient achiziţia maşinilor hibrid de tip plug-in, precum şi construirea de staţii de încărcare a maşinilor electrice, consideră Bogdan Florea, brand manager Volkswagen.

„Un prim pas a fost făcut, prin acordarea de 100 de ecotichete consistente pentru cei care vor să-şi cumpere un automobil electric. Trebuie însă luate şi alte măsuri, care să vizeze susţinerea celor care vor să-şi cumpere un automobil hibrid de tip plug-in, dar şi a companiilor care doresc să construiască staţii pentru încărcarea maşinilor electrice”, a afirmat Florea.

Brand manager-ul a precizat că Porsche România va construi până la finalul lunii iulie o astfel de staţie, prin care sunt oferite gratuit servicii de încărcare pentru cei care cumpără automobile electrice fabricate de grupul german.

Ministerul Mediului a propus recent ca persoanele care cumpără mașini 100% electrice să primească un „ecotichet” de 20.000 de lei (4.500 de euro). Pentru acest an sunt alocate 100 de astfel de tichete, iar acestea pot fi cumulate și cu prima de casare din programul Rabla (6.500 lei), iar de ecotichet pot beneficia și firmele.

Programul destinat dezvoltării de prize pentru încărcarea maşinilor electrice îşi propune ca ţintă montarea a 10.000 de astfel de dispozitive, în următorii ani, în condiţiile în care, în acest moment, la nivel naţional nu sunt mai mult de 50 de prize.