Cât s-a investit şi cât s-a câştigat la clubul Steaua?

Cât s-a investit şi cât s-a câştigat la clubul Steaua?

LA MIJLOC. Patronul „roş-albaştrilor“ spune că, dacă pleacă el, „se alege praful“. În ultimii ani, în conturile clubului au intrat însă milioane de euro din alte surse.

În februarie 2003, când punea mâna pe pachetul majoritar de acţiuni al clubului din Ghencea, după o acţiune la limita legalului, Gigi Becali promitea că „va face Steaua ca soarele sfânt de pe cer“ (ulterior, lozinca legionară a fost folosită şi în campania electorală, cuvântul „Steaua“ fiind înlocuit cu cel original, „România“).

Latifundiarul a profitat din plin de notorietatea grupării din Ghencea şi şi-a clădit, încet-încet, imaginea publică vorbind despre şi în numele celui mai galonat club de fotbal din România. Discursul a fost mai mereu acelaşi: sărac în idei şi vocabular, dar plin de promisiuni. „Pentru mine e un fleac să ţin Steaua! Echipa e a mea şi va rămâne nepoţilor - nepoţilor mei, în vecii vecilor“, declara acelaşi Becali în noiembrie anul trecut. Între timp, devenise „om politic“ şi cel mai bogat român, conform topurilor de specialitate.

Performanţe frumoase obţinute cu metode urâte

În ianuarie 2009, lovit în plin de criza financiară, acelaşi personaj susţine însă: „Dacă las clubul, se alege praful“. „Nu risc averea familiei pentru Steaua“, explică Gigi.

Latifundiarul ar vrea să vândă clubul şi spune că echipa l-a costat 40 de milioane de euro. Steaua a plătit însă destul de scump pentru performanţele făcute cu banii încasaţi de la Becali de-a lungul anilor. Echipa a câştigat două titluri şi o Supercupă a României, a ajuns în semifinalele Cupei UEFA şi de trei ori în grupele Ligii Campionilor. Pentru toate acestea, imaginea clubului a fost pătată de „valize“, „brichete“, frăţii de „gem“, blaturi, tone de lături îndreptate spre duşmani, dar şi împotriva fostelor glorii.

În declaraţia de avere a lui Gigi sunt trecute doar 12 milioane

Cel mai important „detaliu“ este însă eludat. Gigi se laudă cu investiţiile făcute la Steaua, dar uită să vorbească de câştigurile financiare şi, mai ales, de imagine, de pe urma celui mai galonat club din fotbalul românesc. În declaraţia de avere din toamna lui 2007 el preciza că a creditat clubul cu 12 milioane de euro şi nu menţiona nimic despre „investiţii“. Şi încă un lucru: el vrea înapoi banii băgaţi la Steaua, deşi n-a plătit niciun leu pentru a prelua acţiunile clubului.

Adevărul e la mijloc: Steaua a trăit în ultimii ani din banii investiţi de Becali, dar şi din resurse proprii. Un raport sumar între aceste surse de finanţare indică un echilibru evident, fapt care contrazice teoria lui Becali că echipa nu poate trăi fără banii săi.

TRANSFERURILE Balanţa dintre achiziţii şi vânzări este echilibrată

Cele mai costisitoare „investiţii“ au fost în cumpărarea de jucători, dar conturile s-au umplut zdravăn şi de pe urma vânzărilor de fotbalişti. În ultimii şase ani, Steaua a cumpărat 58 de fotbalişti şi a vândut 50. Mulţi dintre jucătorii aduşi în Ghencea au reprezentat „găuri negre“ pentru buget, deoarece au fost aduşi pe bani buni. Balanţa a fost îndreptată din vânzări. „Roş-albaştrii“ n-au plătit pentru niciun jucător mai mult de două milioane de euro, dar au scos nouă milioane de euro numai anul acesta din vânzările lui Nicolae Dică, Mihăiţă Neşu şi Mirel Rădoi. Vânzările au mers mult mai bine, iar diferenţa a acoperit o bună parte din „găurile negre“ de genul Arthuro, Elton, Carlos sau Andrey, jucători aduşi pe bani mulţi şi daţi afară pe gratis sau vânduţi pe sume mult mai mici.

Vă prezentăm mai jos principalele tranzacţii făcute de Steaua, de la sosirea lui Gigi Becali ca patron:

SOLID

„Buget de 30 de milioane de euro“

Iulian Ghiorghişor, directorul economic al grupării din Ghencea, este cel care semnează orice plată făcută în numele clubului. Considerat de patron un angajat „indispensabil“, Ghiorghişor susţine că un colaps financiar este departe, deşi Becali ameninţă sus şi tare că nu mai investeşte nimic şi este pregătit să închidă „prăvălia“.

 „Nu avem datorii către nimeni“

„Nouă, angajaţilor, patronul nu ne-a spus că ar avea de gând să închidă clubul. Bugetul pe anul 2009 l-am stabilit din noiembrie anul trecut şi rămâne la fel ca în 2008, aproximativ 30 de milioane de euro. Doar dacă echipa nu se va califica din nou în grupele Ligii Campionilor vom fi nevoiţi să facem ajustări la acest buget gândit acum. Criza financiară se resimte din mai multe direcţii, nu numai Gigi Becali are probleme. De exemplu, piaţa de publicitate a înregistrat deja o scădere de circa zece la sută faţă de anul trecut. Nu avem datorii nici către jucători, nici către angajaţi, nici către terţi“, a precizat Ghiorghişor pentru EVZ.

PAGUBĂ. Semedo a costat Steaua peste un milion de euro, dar nu poate fi vândut Foto: Agerpres

VINĂ

Multe dintre pierderi au fost provocate de diletantismul lui Gigi

Steaua a trăit bine-mersi şi din banii primiţi de la UEFA. Chiar dacă s-a făcut de râs constant în cele trei participări în grupele Ligii Campionilor, gruparea din Ghencea şi-a burduşit conturile cu aproximativ zece milioane de euro anual numai de la forul european. Însumaţi, aceşti bani înseamnă peste 30 de milioane de euro, cărora li s-au adăugat şi alte milioane strânse din drepturile de televizare ale meciurilor din Cupa UEFA. Fanii au contribuit substanţial la stabilitatea financiară a echipei. În sezonul 2005-2006, doar din biletele vândute pentru meciurile din Cupa UEFA, clubul a încasat aproximativ trei milioane de euro. Steaua a ajuns în semifinalele acelei competiţii, jucând mereu cu casa închisă partidele de pe fostul stadion „Naţional“, cu peste 50.000 de spectatori la fiecare meci.

Milioane de euro de la sponsori

În primul an în Liga Campionilor, Steaua a mai câştigat alte trei milioane de euro numai din bilete. Ultimele două participări în Ligă au adus alte trei milioane de euro. Aşadar, aproximativ nouă milioane de euro, fără a pune la socoteală banii scoşi pe bilete la meciurile de campionat. Marketingul, care asigură circa 700.000 de euro anual, dar şi drepturile de televiziune pentru meciurile din campionatul intern au reprezentat alte surse de finanţare clubului. Contractele de sponsorizare cu RAFO şi CitiFinancial n-au fost mai mici de un milion de euro pe sezon.

În acelaşi timp, Steaua n-a făcut investiţii ieşite din comun. Academia de juniori a costat circa 1,5 milioane de euro, tabela de marcaj - un milion de euro, refacerea gazonului - un milion de euro, renovarea stadionului - două milioane de euro. Cea mai mare (şi constantă) cheltuială au reprezentat-o salariile şi primele jucătorilor, dar şi cantonamentele, deplasările în ţară şi străinătate etc. Puse cap la cap, toate aceste cifre indică faptul că echipa aproape că s-a autofinanţat, iar Gigi a intervenit probabil doar când era nevoie urgentă de bani. Începând din acest an, lucrurile s-au ameliorat şi mai mult, pentru că noul contract pentru drepturile TV vâră în buzunarul steliştilor (în funcţie de locul ocupat la finalul Ligii I) câteva milioane bune de euro.

Atuurile şi defectele lui Gigi

Această privire de ansamblu scoate în relief câteva concluzii evidente. Gigi Becali a avut un rol hotărâtor, la început, prin infuziile de bani care au ajutat echipa să progreseze până la un nivel competitiv, după ce anii petrecuţi sub comanda lui Viorel „Somnorilă“ Păunescu o sleiseră. Ulterior, Steaua a ajuns la stadiul în care veniturile, bine administrate de un manager competent, i-ar fi permis să se autofinanţeze fără nicio problemă.

Aici intervine însă, din nou, Gigi Becali. Rolul latifundiarului este, de data aceasta, nefast. Deşi evident incompetent, patronul nu s-a putut abţine de la a se amesteca în treburile conducerii executive. Gigi a decis adesea, peste capul oamenilor angajaţi să se ocupe de astfel de probleme, ce transferuri să se facă, fiind aduşi uneori jucători foarte slabi pe bani mulţi. Aceleaşi impulsuri temperamentale au scos cu scandal din echipă fotbalişti care, în alte condiţii, puteau fi vânduţi pe bani buni.

Este adevărat că Becali continuă să completeze bugetul clubului, dar la fel de adevărat este că acest deficit e cauzat, în principal, de aceste practici amatoriceşti. Gestionate eficient şi cu inteligenţă, zecile de milioane venite anual în conturile Stelei ar putea fi nu numai suficiente, dar şi sporite. Din acest punct de vedere, se poate spune că Gigi Becali a reprezentat şi salvarea, dar şi ghinionul „roş-albaştrilor“.

  • 40 de milioane de euro susţine Gigi Becali că a investit la Steaua în cei şase ani de când a preluat clubul
  • 70 de milioane de euro au intrat, cu aproximaţie, în conturile clubului Steaua, din surse independente, în ultimii şase ani

Ne puteți urmări și pe Google News