Ploaie de RACHETE în Orientul Mijlociu. Cât mai rezistă PRIETEȘUGUL dintre Putin și Netanyahu?

Ploaie de RACHETE în Orientul Mijlociu. Cât mai rezistă PRIETEȘUGUL dintre Putin și Netanyahu?

Escaladarea militară actuală dintre Israel și Iran este fără precedent în istoria atât de veche a conflictelor dintre cele două state.

În noaptea de miercuri spre joi, circa 20 de rachete au fost trase din sudul teritoriului sirian în direcția bazei militare israeliene de pe Înălțimile Golan, fără să facă victime.

Statul evreu, care a atribuit aceste tiruri forțelor iraniene Quds, a răspuns lovind mai multe zeci de ținte prezentate ca poziții aparținând acestei unități de elită a Gardienilor Revoluției Islamice, organizație paramilitară care se află sub comanda directă a șefului statului iranian.

Potrivit unor surse militare citate de presa israeliană, este vorba de cel mai important raid împotriva teritoriului sirian de la acordul de dezangajare semnat între cele două țări după războiul din octombrie 1973.

Ne puteți urmări și pe Google News

Joi dimineață, potrivit corespondentului Le Figaro la Ierusalim, pe Înălțimile Golan domnea o liniște tensionată. Armata a permis deschiderea școlilor și desfășurarea lucrărilor agricole, dar a făcut apel la vigilența populației.

IFD (Forțele Israeliene de Apărare), care au executat în ultimele săptămâni mai multe atacuri asupra pozițiilor militare iraniene din Siria, erau de mai multe zile în stare de alertă.

Mai mulți lideri iranieni au promis o ripostă puternică după raidul israelian din 9 aprilie asupra bazei T-4 din Palmyra, în timpul căruia ar fi fost uciși șapte Gardieni ai Revoluției.

Marți seara, cu numai câteva minute înainte ca Donald Trump să anunțe denunțarea Acordului nuclear cu Iranul, armata israeliană a cerut populației din Golan să-și deschidă adăposturile pentru a fi pregătiți în cazul unei acțiuni a Gardienilor Revoluției.

Un atac atribuit Israelului a vizat la puțin timp o bază militară iraniană de la Al-Kiswah, în apropierea Damascului. Presa israeliană a comentat că ar fi fost vorba de un raid cu rolul de a preveni represaliile iraniene.

Potrivit purtătorului de cuvânt al armatei israeliene, atacurile de noapte iraniene ar fi fost realizate de un lansator de rachete multiplu de tip Uragan, situat la periferia Al-Kiswah. Alarmele au răsunat imediat în localitățile israeliene de pe Platoul Golan, deși nici un proiectil nu a trecut dincolo de linia de demarcație. Majoritatea tirurilor par să fi fost prea lungi, în vreme ce patru au fost interceptate de bateriile antiaeriene ale sistemului Iron Dome.

„Forțele Quds se află în spatele acestui atac, care a fost ordonat direct de Qasem Soleimani (generalul care comandă aceasă unitate), dar care nu și-a atins scopul”, declara miercuri dimineața locotenent-colonelul israelian Jonathan Conricus.

Armata israeliană, care a denunțat „agresiunea iraniană” ca pe o „nouă dovadă a intențiilor care dirijează implantarea iraniană în Siria”, nu s-a mulțumit să lovească lansatorul care a tras rachetele. Potrivit unei liste comunicate de purtătorul de cuvânt, acțiunea a vizat și „posturi de observație controlate de Iran”, „o bază logistică a forțelor Qods”, „depozite situate la Al-Kiswah și în nordul Damascului”, „un depozit de muniție situat pe aeroportul internațional din Damasc” și mai multe posturi militare situate în zona tampon care desparte Platoul Golan, ocupat de Israel, de teritoriul sirian.

Avioanele israeliene, care au fost țintite fără rezultat de apărarea antiaeriană, au lovit mai multe baterii de rachete SA-5, SA-2, SA-22 și SA-17 de fabricație sovietică.

O hartă dată publicității după raiduri prezintă 36 de puncte de impact, dintre care unele situate la nordul și estul capitalei Siriei.

Potrivit lt-col Conricus, „Israelul este pregătit pentru toate scenariile, dar nu caută escaladarea”.

În ultimele zile, mai mulți înalți oficiali israelieni au avertizat față de consecințele unui atac desfășurat de Iran de pe teritoriul Siriei.

„Dacă Bashar Al-Assad continuă să permită Iranului să îi transforme țara în bază avansată de operațiuni împotriva noastră, trebuie să știe că aceasta îi va provoca sfârșitul”, avertiza de exemplu luni Youval Steinitz, ministrul israelian al Energiei.

Colegul său de la Apărare, Avigdor Lieberman, a avertizat la rândul său că Iranul va suferi represalii în cazul în care Gardienii Revoluției atacă Israelul. Joi dimineața, la câteva ore de la atacul din noaptea precedentă, el a declarat: „Am lovit cvasi-totalitatea infrastructurilor militare iraniene în Siria. Dacă plouă la noi, trebuie să știe că la ei va fi potop.”

Această escaladare militară și verbală survine pe fondul ciocnirii ambițiilor strategice ale Iranului și Israelului.

Republica Islamică, a cărei intervenție directă, ca și prin intermediul diverselor miliții șiite pe care le controlează, a avut o uriașă contribuție la menținerea la putere a lui Bashar Al-Assad, dorește să-și mărească avantajul creând o prezență militară puternică și permanentă în Siria.

Liderii israelieni consideră că acest proiect îi amenință în mod direct securitatea și au decis să îl zădărnicească lovind locurile unde acuză Gardienii Revoluției că amplasează sisteme perfecționate de apărare antiaeriană, rachete balistice de precizie și drone de atac.

Benyamin Netanyahu, care își asumă din acest punct de vedere deplină libertate de acțiune, a mers miercuri la Moscova pentru a discuta cu Vladimir Putin coordonarea între armatele celor două țări pentru a evita o ciocnire nedorită în spațiul aerian al Siriei.

Președintele rus nu și-a ascuns iritarea față de înmulțirea atacurilor israeliene contra pozițiilor iraniene, temându-se că tensiunea dintre Israel și Iran ar putea pune în pericol stabilitatea regimului Assad. „Sper că nu doar vom discuta, ci vom căuta și soluții”, a declarat Putin.

Relațiile dintre Rusia și Israel continuă totuși să fie foarte bune: Benyamin Netanyahu a fost invitatul de onoare al lui Vladimir Putin la parada de 9 mai.

Joi dimineața, statul evreu s-a grăbit să anunțe că Moscova a fost prevenită înaintea raidurilor efectuate cu câteva ore mai devreme.