Cât investesc românii în sistemele de canalizare externă?
- Andrei Ilinca
- 28 septembrie 2021, 12:56
Indiferent că este vorba despre o locuință, o clădire rezidențială, publică sau industrială, canalizarea externă este foarte importantă. Investiția este destul de mare, pentru că sistemul trebuie creat fără erori. Pentru asta românii apelează la specialiști în domeniu, care cunosc perfect principiile ce trebuie respectate, iar munca lor trebuie plătită.
Dacă se procedează altfel în dorința de a ieși mai ieftin, este posibil ca sistemul să nu fie proiectat cu precizie și instalarea să nu fie la același nivel de calitate. Prin urmare, apelarea la specialiști care fac o muncă competentă contează enorm, mai ales că la canalizarea externă este vorba despre colectarea și eliminarea deșeurilor solide și lichide, a apelor uzate și de ploaie.
Pentru un mediu sigur, sistemele de țevi de canalizare trebuie să fie etanșe și durabile. În funcție de amplasament, proiect, fiecare instalație necesită anumite soluții unice și materiale, cum ar fi de pildă: țeavă PVC de pe apa-gaz-canalizare.ro, tub drenaj, ramificații PVC, curbe și mufe PVC, piese de trecere prin beton, membrane geotextile și altele. Uneori se aleg țevi cu mai multe straturi, care au capacitatea de încărcare mai mare și chiar proprietăți de curgere mai bune. Unele țevi au rezistență excelentă la tracțiune și la impact, sunt mai rigide și mai rezistente la abraziune.
Conductele din PVC de canalizare au și o expansiune termică redusă, sunt rigide și se instalează destul de rapid. Comparativ cu alte tipuri de țevi, acestea sunt ușor de transportat, datorită tehnologiei lor, în plus au și o greutate redusă, sunt netede și ușor de curățat. Pot avea lungimi diferite și diametre diverse, sunt rezistente la substanțe chimice și medii agresive.
Cele din polietilenă (PE) pentru sistemele de apă uzate au flexibilitate mai mare. Despre țevile din polipropilenă (PP) se spune că sunt durabile, rezistente la substanțe chimice și la temperaturi extreme, deci ar fi foarte bune pentru sistemele de ape uzate. Acestea însă, au dezavantajul că sunt instabile la radiațiile ultraviolete și la medii agresive. În caz de incendiu, riscul ca ele să fie distruse este de trei ori mai mare ca în cazul țevilor PVC.
Dacă pentru sistemul de canalizare sunt necesare țevi cu proprietăți ignifuge, durabile și rezistente la temperaturi ridicate, trebuie deci să se aleagă țevile din fontă. Acestea sunt rezistente la coroziune, sunt mai greu de curățat, din cauza rugozității mari și sunt mai dificil de instalat, pentru că au greutate mare.
Selectarea transversală a conductei se face cu mare atenție, mai ales dacă este vorba despre un sistem de canalizare comun, unde apele uzate vor ajunge într-un colector. În acest caz, se ține cont de volumul debitelor, care poate fi destul de mare.
În ceea ce privește proprietarii de case și vile, aceștia optează de obicei pentru un rezervor septic sau un sistem de canalizare cumulativ. Fosele septice folosite astăzi sunt cel mai adesea ecologice și din polietilenă, se găsesc în diferite dimensiuni și nu sunt dificil de ales pentru a se potrivi perfect scopului dorit. Astfel de fose sunt rezistente la medii agresive, perfect etanșe, rentabile din punct de vedere al costului. Amenajarea unei fose septice este profitabilă, dacă se analizează prețul ei, costul materialelor pentru instalare și costul lucrării pe ansamblu. În plus, investiția merită, mai ales că este pe termen lung.
O rețea de canalizare necesită întreținere la fel de bună, ca restul clădirii. Țevile au nevoie să fie curățate sau clătite, pentru a fi întreținute. Dacă apare o defecțiune în rețea, este recomandat să se facă o verificare a conductelor.
În ziua de azi, multe blocuri și clădiri vechi au probleme în mod frecvent cu sistemul de canalizare. Asta se întâmplă din cauza faptului că astfel de clădiri au instalații sanitare vechi sau pentru că oamenii aruncă în apa uzată diferite lucruri, precum: hârtie, șervețele de unică folosință, grăsimi, uleiuri, alimente, șervețele umede, etc. Asta duce la acumularea unor deșeuri și la instalarea mirosului neplăcut. În timp se produce înfundarea parțială a țevilor, de aceea apa curge încet și se simte miros ciudat din canalizare în casă.