Cât e normal să dureze gripa. Factorii care o pot agrava

Cât e normal să dureze gripa. Factorii care o pot agrava Sursa Foto: Arhiva EVZ

Medicii au explicat cât este normal să dureze gripa și răceala. Ei au declarat că cei care nu se tratează la timp se pot confrunta cu complicații grave.

În mod normal, gripa ar trebui să dureze maximum 6 zile. Dacă această perioadă de covalescenţă este depăşită, specialiştii recomandă prezentarea de urgenţă la medic. Viroza ușoară ar trebui să reziste doar 3 zile.

O gripă prelungită poate duce la pneumonie

Medicul de familie Rodica Tănăsescu a explicat că o răceală persistă în principal în rândul bolnavilor de astm, diabet sau în rândul celor care suferă de insuficenţă cardiacă. Aceasta le recomandă celor cu gripă sau viroză să nu se trateze cu superficialitate și să meargă la spital: „O gripă prelungită poate duce la pneuomonie sau alte viroze respiratorii mai complicate.“ a precizat medicul Rodica Tănăsescu.

Pneumonia este o infecţie la nivelul plămânilor care este cauzată de o multitudine de microorganisme precum fungi, bacterii, virusuri sau paraziţi. Pneumonia duce la complicaţii foarte grave sau chiar la deces. Răceala se deosebeşte de pneumonie prin febră şi frisoane puternice ce ţin o perioadă lungă de timp, tuse, respiraţie însoţită de şuierături, dureri toracice.

Ne puteți urmări și pe Google News
gripa

Cât e normal să dureze gripa. Trebuie tratată la timp. Sursa foto. Dreamstime

Doctorul suspectează o pneumonie atunci când la ascultarea plămânilor aude anumite zgomote, însă radiografia toracică este cea care stabileşte diagnosticul. Alte metode de diagnostic sunt analiza sputei, unde se determină microorganismul care a cauzat boala, testele de sânge care pot indica o creştere a globulelor albe sau bronhoscopia.

tuse

Cât e normal să dureze gripa. Trebuie tratată la timp. Sursa foto: 129846354 / Background © Chernetskaya | Dreamstime.com

Mare atenție la tuberculoză

Tuberculoza are simtomatologie asemănătoare cu gripa, însă ea este declanşată de un bacil care se instalează în plămâni. Atunci când imunitatea este scăzută, ca după un episode de gripă acesta se poate active şi poate produce tuberculoza. Tusea prelungită timp de trei patru săptămâni asociată cu febra, transpiraţii nocturne, dureri în piept şi scăderi în greutate sunt doar câteva din semnele tuberculozei.

Lipsa somnului poate agrava gripa

Aceste complicaţii nu sunt singurele care pot surveni dintr-o banală răceală. Somnul insuficient, negarea stării de sănătate, lipsa controalelor medicale, stresul, deshidratarea, consumul de alcool, tutunul, dar şi folosirea excesivă a spray-urilor decongestionale pot agrava gripa, potrivit Doctorulzilei.