Cât de posibilă este o pană de curent în România. Explicațiile experților în energie

Cât de posibilă este o pană de curent în România. Explicațiile experților în energie Sursa: Pixabay

Un scenariu de blackout a fost deja luat în considerare în mai multe țări europene, astfel că și în România există aceste temeri. Cu toate că o pană de curent este departe de a se întâmpla la noi, experții recomandă oamenilor să fie precauți.

O pană de curent pentru o zi sau mai multe va crea adevărate momente de panică printre cetățeni, în special din cauza faptului că autoritățile nu a anunțat că s-au pregătit pentru un astfel de scenariu, la fel ca celelalte țări.

Ce spun experții în energie despre o posibilă pană de curent în România

Ionuț Purica este membru al Grupului Consultativ pentru Energie din cadrul Comisiei Europene, membru al grupului de studiu al scenariilor de energie pentru anii 2050-2060 din cadrul Consiliului Mondial al Energiei și membru corespondent al Academiei Oamenilor de Știință din România, precum și fost angajat al Băncii Mondiale. Potrivit acestuia, în prezent situația este sub control, însă el recomandă păstrarea centralelor pe cărbune.

Rezervoarele de gaz pentru iarnă sunt pline, sistemul energetic este la nivelul de securitate energetică la care era și în 2019. Dacă o să înțelegem să nu ne oprim centralele pe cărbune ar fi și mai bine. Se pare că tendința s-a inversat și în Germania unde recent era o știre care spunea că au dezafectat un parc eolian ca sa poată extinde o mină de lignit de suprafață ca să pună mai bine în funcțiune o centrală pe cărbune pe care o aveau acolo”, a explicat expertul în energie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nici analistul în energie Andrei Ilaș nu prevede în perioada următoare o pană uriașă de curent. El a susținut că frigul și consumul mare nu reprezintă o problemă atâta timp cât există stimulentele în sistem de producție.

„Avem energie și cunoștințe suficiente ca să gestionăm evenimente dificile în sistem. Pe de altă parte, da, le recomand oamenilor să nu facă risipă, oricum electricitatea e scumpă și arde la buzunare”, a spus Ilaș.

Iarna geroasă ce va urma poate ridica probleme serioase

În schimb, Flaviu Rovinaru, profesor de macroeconomie și economie circulară la UBB, a susținut că o iarnă geroasă pe întreg continentul va ridica probleme, pe fondul consumului ridicat de energie.

„Nu vreau să speculez sau să emit opinii nefundamentate, dar cred că problemele pot să apară în condițiile în care ne vom confrunta în această iarnă cu temperaturi scăzute, -15 grade, să spunem, pentru o perioadă îndelungată, peste două săptămâni consecutiv. Teoretic, există posibilitatea ca România să nu producă sau să importe atâta energie de cât are nevoie dacă vom avea temperaturi joase pentru o perioadă mai lungă de timp, dar deocamdată se pare că factorul vreme este aliatul Europei”, a detaliat Flaviu Rovinaru pentru publicația Adevărul.