Cât de periculoasă este tulpina Epsilon. Valeriu Gheorghiță: Este o mutație "de interes"

Cât de periculoasă este tulpina Epsilon. Valeriu Gheorghiță: Este o mutație "de interes" Sursă: EVZ

Varianta Epsilon a coronavirusului nu reprezintă un pericol - cel puțin, în prezent. Valeriu Gheorghiță a confirmat că, la momentul actual, Epsilon nu este decât o variantă de interes, însă confirmă că virusul poate dezvolta mai multe mutații care îl pot face mai agresiv.

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a oferit asigurări că, în prezent, varianta Epsilon a coronavirusului nu este una îngrijorătoare, ci doar o mutație "de interes". Potrivit medicului militar, este absolut normal ca, pe fondul pandemiei de SARS-COV-2, virusul să încerce să se adapteze și să prezinte noi tulpini.

De altfel, și specialiștii din Sănătate au subliniat că nu mutațiile în sine reprezintă un pericol. Pe măsură ce o mutație se răspândește foarte rapid însă, poate deveni un pericol, iar acest lucru are loc din cauza lipsei imunizării populației împotriva coronavirusului, potrivit experților.

Mai multe mutații ale COVID-19

Medicul militar Valeriu Gheorghiță a confirmat că, pe durata pandemiei de coronavirus, noi tulpini pot să fie raportate.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Atâta timp cât avem circulație intensă a virusului în populație există probabilitate de adaptare a virusului și a acumula noi mutații. Mutațiile îl pot face mai contagios, mai transmisibil, mai agresiv, adică mai virulent și pot să-i confere acele capacități de a nu mai fi suficient de bine acoperit de protecția vaccinurilor. Acestea sunt principalele îngrijorări când ne gândim la variantele virale”, a transmis președintele CNCAV.

Valeriu Gheorghiță oferă asigurări. Epsilon nu este un pericol

Varianta Epsilon, după cum știm în acest moment, este încadrată ca o varianta de interes și nu e o variantă de îngrijorare. Sunt doar patru variante de îngrijorare. Se punea problema la această varianta Epsilon de o reducere a activității neutralizante a anticorpilor obținuți prin vaccinare. Aceasta, o reducere modestă”, spune Valeriu Gheorghiță.

Identificată pentru prima dată în California, varianta Epsilon nu este încă foarte răspândită în Europa și conform bazei de date internaționale GISAID, care colectează secvențele genetice ale virusurilor, în Italia au fost depistate doar două cazuri.

Anunțul survine după o serie de evenimente care, puse cap la cap, pare să ne ducă, din nou, către un lockdown general. Pe lângă Epsilon și Delta, varianta Lambda nu este deloc de neglijat. Mai ales că noul coronavirus a găsit o modalitate prin care să se protejeze împotriva vaccinurilor, iar oamenii de știință preconizează că acesta urmează să se transforme într-un super-virus.