Cât de mult contează prima impresie: simpatici sau antipatici în mai puţin de o secundă!

Cât de mult contează prima impresie: simpatici sau antipatici în mai puţin de o secundă!

Cât de mult contează prima impresie? Un grup de cercetători a studiat modul în care cei care au privit fotografiile unor persoane au fost influenţaţi de primele impresii, chiar şi după ce au stat de vorbă cu persoana din fotografie.

Cu toţii ştim că nu e bine să judecăm conţinutul unei cărţi după copertă. Şi totuşi, de multe ori ne lăsăm influenţaţi de aceasta şi chiar înainte de a citi o carte ne poate fi „simpatică” sau „antipatică”.

Ce se întâmplă însă cu persoanele? Le judecăm la fel ca pe cărţi sau nu?

Un studiu legat de modul în care primele impresii ne pot influenţa în părerea pe care ne-o facem asupra unei persoane a fost efectuat de către Vivian Zayas, profesoara de psihologie la College of Arts and Sciences la Cornell University, şi Gul Gunaydin şi Emre Selcuk, ambii la universităţi din Turcia.

Aceştia au arătat fotografiile a patru femei unui număr de 55 de participanţi la experiment. În unele dintre fotografii femeile zâmbeau, în timp ce în altele aveau o expresie neutră a feţei. Participanţilor la test le-a fost cerut să evalueze, după ce au privit fotografiile, dacă ar fi dorit să fie prieteni cu femeile din fotografie şi cât de plăcute erau acestea.

După o perioadă care a variat între o lună şi şase luni, fiecare dintre cei 55 de participanţi la test a întâlnit una dintre femeile fotografiate – fără însă se i se spună că au văzut fotografiile acesteia anterior. La întâlnirea organizată de cercetători între participanţii la test şi femeilele din fotografii, aceştia au jucat mai întâi un joc timp de 10 minute, după care li s-a cerut să converseze ca să se cunoască mai bine o durată de alte 10 minute. După aceste întâlniri participanţii la test au evaluat din nou gradul de „simpatie”, adică cât de plăcute erau femeile pe care le-au întâlnit.

Cercetătorii au putut astfel constata că participanţii la test nu îşi schimbaseră părerea faţă de cea pe care au exprimat-o după privirea fotografiilor, chiar dacă nu au realizat că au întâlnit aceeaşi femeie ca cea pe care o văzuseră deja în fotografie.  Dacă în urma vizionarii fotografiei o femeie fusese deja calificată ca plăcută, stabilă din punct de vedere emoţional, cu o minte şi personalitate deschisă, această impresie a fost confirmată în urmă întâlnirii directe. La fel s-a întâmplat şi în cazul în care evaluarea iniţială a fotografiei spunea că femeia este dezagreabilă, instabilă din punct de vedere emotiv şi că e de preferat să fie evitată – după întâlnirea faţă-în-faţă părerea aceasta a fost confirmată în mare parte din situaţii.

De ce însă prima impresie este aşa de puternică încât să îşi lase amprenta asupra noastră?  La această întrebare încă nu există un răspuns clar. Ceea ce cercetătorii au observat însă este că dacă o persoană ne place în fotografie atunci când o întâlnim avem tendinţa de a zâmbi mai mult şi inclusiv de a ne apropia fizic de această persoană. Practic, când vorbim cu cineva care ne place avem tendinţa de a ne apleca spre persoana respectivă, în timp ce dacă discutăm cu o persoană care ne este antipatică încercăm să o ţinem la distanţă şi să terminăm discuţia cât mai repede cu putinţă. Ba mai mult, dacă o persoană ne place la prima vedere avem tendinţa să extrapolăm impresia pozitivă şi asupra altor aspecte ale vieţii acesteia: credem astfel că are o căsătorie fericită sau copii minunaţi. Suntem deci tentaţi să judecăm pozitiv multe alte aspecte pe care de fapt nu le cunoaştem.

Interesant este faptul că cercetătorii i-au întrebat pe cei care au participat la test dacă sunt dispuşi să îşi schimbe pima impresie; aceştia au răspuns cu toţii că da – că nu au prejudecăţi. În realitate însă mai toţi au confirmat prima impresie, foarte puţini fiind cei care după întâlnirea directă şi-au schimbat ideea.

Se pare deci că creierul nostru dă o judecată extrem de rapidă asupra persoanelor pe care le întâlnim şi le califică: simpatice sau antipatice, în mai puţin de o secundă.

Articol scris de Cătălina Oana Curceanu, prim cercetător în domeniul fizicii particulelor elementare şi al fizicii nucleare, Laboratori Nazionali di Frascati, Istituto Nazionale di Fisica Nucleare (Roma, Italia) şi colaborator al Scientia.ro