Cât de eficientă e o singură doză de vaccin contra Covid-19? Pornind de la această întrebare, jurnaliştii de la BBC au scris un amplu material în care explică cât de importantă este vaccinarea conform schemei recomandate de specialiştii din toată lumea, adică în două etape, cu doza iniţială şi cu rapelul.
Cât de eficientă e o singură doză de vaccin contra Covid-19? Din păcate, este o întrebare al cărei răspuns nu-l va mai afla niciodată doamna Colin Horseman (85 de ani).
În decembrie, octogenara a ajuns în spital din cauza problemelor cu rinichii. Nu după mult timp ea a contractat Covid-19. Starea ei de sănătate s-a agravat considerabil şi medicii au conectat-o la ventilator.
Câteva zile mai târziu a murit din cauza complicaţiilor. Cu mai puțin de trei săptămâni înainte de a decesa, Colin Horseman fusese vaccinată contra Covid-19.
A fost printre primii oameni din lume care au primit prima doză a unui vaccin Covid-19, versiunea Pfizer-BioNTech. Trebuia să primească a doua doză cu două zile de a muri.
Cât de eficientă e o doză de vaccin contra Covid-19?
Sună cinic, dar cam atât de eficientă este o singură doză de vaccin contra Covid-19. Specialiştii o spun sec: dacă ai fost vaccinat doar cu prima doză şi renunţi la rapel, „pretinde că nu s-a întâmplat”.
Până vineri, 15 ianuarie 2021, în Marea Britanie au murit cel puțin 84.767 de persoane din cauza Covid-19. În acest context, autorităţile sanitare subliniază că majoritatea vaccinurilor necesită rapel pentru a funcționa.
Cuvântul rapel înseamnă revaccinarea unei persoane vaccinate în trecut, cu o cantitate mai mică de vaccin. Scopul este acela de a-i întări și a-i prelungi imunitatea dată de vaccinarea inițială.
„Luați vaccinul MMR - rujeolă, oreion și rubeolă - care este administrat copiilor din întreaga lume pentru a preveni aceste infecții mortale din copilărie.
Aproximativ 40% dintre persoanele care au primit o singură doză nu sunt protejate de cei trei viruși, comparativ cu 4% dintre cei care au avut a doua doză.
Persoanele din primul grup au de patru ori mai multe șanse să ia rujeola decât celelalte. Şi au existat focare în locuri în care o proporție ridicată de oameni nu au finalizat programul complet de vaccinare MMR”, arată BBC.
Cât de eficientă e o doză de vaccin contra Covid-19?
„Motivul pentru care oamenii sunt atât de dornici de rapeluri și le consideră atât de vitale? Ele te cam trimit în acest alt tip de reglaj fin al răspunsului tău imun”, a declarat Danny Altmann, profesor de imunologie la Imperial College din Londra. „Cum funcționează vaccinurile de rapel? Când sistemul imunitar întâlnește pentru prima dată un vaccin, acesta activează două tipuri importante de celule albe din sânge.
În primul rând sunt celulele B din plasmă, care se concentrează în principal pe producerea anticorpilor. Din păcate, acest tip de celulă este de scurtă durată.
Deci, deși corpul dumneavoastră poate înnota în anticorpi în doar câteva săptămâni, fără a doua injecţie acest lucru este adesea urmat de un declin rapid”, se arată în articolul postat de BBC.
Cât de eficientă e o singură doză de vaccin contra Covid-19?
„Apoi există celulele T, fiecare dintre ele fiind special adaptată pentru a identifica un anumit agent patogen și a-l ucide.
Unele dintre acestea, celulele T cu memorie, sunt capabile să rămână în organism timp de zeci de ani până când se împiedică de ținta lor.
Ceea ce înseamnă că imunitatea la vaccinuri sau infecții poate dura uneori toată viața. Dar, în mod esențial, nu veți avea multe de acest tip de celulă până la a doua întâlnire.
Doza de rapel este o modalitate de a expune din nou corpul la antigeni - moleculele de pe agenții patogeni care declanșează sistemul imunitar - pentru a iniția partea a doua a răspunsului”, mai arată sursa citată.
„Așadar, odată ce ați avut rapelul, veți avea o frecvență mai mare a celulelor T de memorie și, într-o oarecare măsură, pentru dimensiunea grupului de celule B de memorie pe care le veți avea.
De asemenea, ele vor produce anticorpi de calitate superioară”, a completat Danny Altmann.
Cât de eficientă e o singură doză de vaccin contra Covid-19
„La a doua expunere la același vaccin sau agent patogen, celulele B care au rămas înainte sunt capabile să se împartă rapid. Totodată, ele sunt capabile să creeze o mulțime amenințătoare de descendenți. Iar asta va duce la o a doua creștere a cantității de anticorpi care circulă.
A doua doză inițiază, de asemenea, procesul de «maturizare a celulelor B». Asta implică selectarea celor imature cu cei mai buni receptori pentru legarea la un anumit agent patogen.
Acest lucru se întâmplă în timp ce sunt încă în măduva osoasă - unde se produc celule albe din sânge - și apoi se deplasează spre splină pentru a termina dezvoltarea.
Asta înseamnă că celulele B nu numai că sunt mai numeroase după aceea, dar anticorpii pe care îi produc sunt mai bine vizați.
Între timp, celulele T cu memorie proliferează rapid. Se crede deja că au jucat un rol critic în timpul pandemiei actuale, împiedicând unii oameni să dezvolte Covid-19 sever.
Deși este posibil ca virusul să fi circulat la nivel global doar începând cu decembrie 2019, există unele dovezi că celulele T ar fi „văzut” şi înainte alte coronavirusuri... precum cele care provoacă răceala comună, ceea ce le-a permis să recunoască Covid-19”, se mai arată pe BBC.
„Deci, cât de eficientă este o singură doză din fiecare vaccin Covid-19?”
„Într-un moment în care răspunsul este mai urgent ca niciodată este, de asemenea, surprinzător de complicat. Guvernul britanic a decis să întârzie a doua doză pentru toate vaccinurile Covid-19 . Adică de la 3-4 săptămâni la 12. Rusia testează un regim de doză unică de vaccinul său Sputnik V numit Sputnik-Light. Iată ce știm până acum.
Statistici şi cifre despre vaccinul Pfizer-BioNTech. Conform datelor Pfizer publicate în decembrie 2020, vaccinul Pfizer-BioNTech are 52% eficienţă după prima doză.
Au fost 36.523 de participanți la studiul de fază a treia. Adică la etapa finală a testului în care oamenii au primit fie două doze complete, la distanță de 21 de zile, fie un placebo. Cei care nu aveau simptome, adică 82 de persoane din grupul placebo și 39 din grupul vaccinat, au dezvoltat Covid-19.
Cu toate acestea, această protecție timpurie vine cu câteva avertismente importante. În primul rând, protecția nu începe până cel puțin în ziua 12. Până atunci, nu a existat nicio diferență între cele două grupuri. În al doilea rând, o doză este încă semnificativ mai puțin protectoare decât două.
Aceasta din urmă este 95% eficientă în prevenirea bolii după o săptămână. Dar există și o altă cifră care circulă pe internet și anecdotic, fiind servită pacienților de anumiți medici. Sugestia că prima doză este eficientă în jur de 90%.
Și aici devine puțin mai complicat. A doua estimare vine de la Comitetul pentru vaccinuri din Marea Britanie, JCVI. Oficialii lui au decis să calculeze eficacitatea vaccinului în mod diferit.
Analiza pe zile a eficienţei dozelor de vaccin
În loc să utilizeze toate datele privind numărul de infecții, inclusiv din zilele în care prima doză nu începuse încă să funcționeze, au analizat doar zilele 15-21.
Folosind această metodă, eficacitatea vaccinului crește până la 89%, deoarece nu este diluată de numărul relativ mare de infecții înainte ca vaccinul să înceapă să aibă efect.
Ducând lucrurile chiar mai departe și analizând doar primele șapte zile după a doua doză (zilele 21-28) - deoarece a doua doză s-ar putea să nu fi început încă până atunci – eficacitatea este de 92%.
Cu toate acestea, aceste calcule sunt controversate. «Oamenii sunt foarte interesați în acest moment de acel grafic din ziarul Pfizer din New England Journal of Medicine, unde arată că trebuie să existe un fel de beneficiu de facto încă din ziua 14», spune Altmann.
„Este cea în care curba grupului placebo și a grupului de vaccinuri diferă complet, iar cazurile încep să decoleze în grupul placebo. Dar, evident, asta nu măsoară în mod direct un răspuns imunitar. Se folosește o măsură destul de grosolană a numărului de oameni care au fost infectat», a mai spus el.
Altmann explică că nu ar sfătui pe nimeni să se considere în siguranță la 14 zile după prima doză de vaccic: «Graficul este doar un mod de a spune că se întâmplă ceva.»,
Statistici şi cifre despre vaccinul Oxford-AstraZeneca
Pentru vaccinul Oxford-AstraZeneca, lucrurile stau puțin diferit. Într-o lucrare publicată în ianuarie, autorii explică faptul că vaccinul oferă protecție de 64,1% după cel puțin o doză standard.
Asta se compară cu un procent de 70,4% al celor care au luat două doze complete sau - în mod ciudat – cu 90% dintre persoanele care au avut o jumătate de doză urmată de o doză completă.
Între timp, pe baza acestor date nepublicate pe care le-au văzut, Comitetul pentru vaccinuri a estimat că, de la trei săptămâni până la 9-12 săptămâni după prima injecție, vaccinul previne aproximativ 70% dintre cazurile de boli grave.
Deoarece studiul de faza a treia a inclus două decalaje între prima și a doua doză - inclusiv una de șase săptămâni și una mai lungă de 12 săptămâni - este posibil să spunem cu mai multă certitudine că prima doză poate continua să ofere o anumită protecție pentru cel puțin câteva luni înainte de injecţia de rapel.
Statistici şi cifre despre vaccinul Moderna
Potrivit unui document pe care compania l-a depus la FDA, vaccinul Moderna poate oferi protecție de 80,2% după o doză, comparativ cu 95,6% după a doua (la persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani - este de 86,4% la cei peste 65 de ani).
La fel ca în cazul vaccinului Pfizer, toți participanții la studiul de fază trei au primit două doze de vaccin sau un placebo într-o singură perioadă de timp stabilită - în acest caz, 28 de zile - deci nu se știe încă dacă imunitatea la un singur vaccin ar continua sau ar scădea după această etapă.
Statistici şi cifre despre vaccinul CoronaVac
Vaccinul CoronaVac a fost dezvoltat de Sinovac, o companie biofarmaceutică cu sediul în Beijing, China. Această versiune este neobișnuită, deoarece a fost testată independent în mai multe țări.
Toate au produs rezultate diferite. EAU a fost prima țară care a evaluat-o și a susținut că este 86% eficientă. Potrivit cercetătorilor din Turcia, vaccinul este 91,25% protector.
Asta în timp ce oamenii de știință din Indonezia au spus că este eficient 65,3%. Institutul Butantan din São Paulo, Brazilia, a anunțat recent că vaccinul împiedică 50,4% dintre oameni să dezvolte simptome.
În acest moment, nimeni nu a publicat date cu privire la eficacitatea unei doze unice. Aceste cifre se aplică doar la două doze, distanțate la 14 zile.
Rezultatele au fost vizualizate cu oarecare scepticism, deoarece au fost publicate prin comunicate de presă, în loc de - așa cum ar fi în mod normal cazul - într-un jurnal evaluat de colegi.
Fără acces la mai multe informații despre metodele de încercare și datele care au fost colectate, este mai greu pentru oamenii de știință să își facă propriile evaluări ale validității rezultatelor.
Statistici şi cifre despre Vaccinul Sputnik V
Vaccinul Sputnik V este numit după primul satelit artificial din lume, Sputnik 1, din epoca sovietică iconică. El a fost lansat pe Orbita joasă a Pământului în octombrie 1957. A ars trei luni mai târziu, când bateriile i-au murit.
Numele său a fost dezvoltat de Institutul de Cercetare Epidemiologie și Microbiologie Gamaleya din Moscova, Rusia. La fel ca în cazul celorlalte, acest vaccin este administrat în două doze și este aparent 91,4% eficient după ambele.
În prezent nu există informații disponibile publicului despre eficacitatea unei singure doze. Din nou, aceste rezultate nu au fost publicate într-un jurnal prestigios și, prin urmare, este posibil să nu fie sigure.
În ciuda unei creșteri rapide a numărului de cazuri de Covid-19 în țară, siguranța și eficacitatea vaccinului au fost privite cu suspiciune de mulți ruși, potrivit unui raport publicat în Washington Post.
În prima săptămână de vaccinare lansată în decembrie, camerele de așteptare ale clinicilor erau pe jumătate goale. Mai recent, guvernul rus a anunțat că dezvoltă o nouă versiune, Sputnik-Light, ca soluție temporară la lipsa originalului.
Vaccinul ar fi administrat ca doză unică, deși nu este încă clar cât de protector ar fi. Vă puteți schimba comportamentul după ce ați primit o singură doză? «M-aș comporta exact ca și când nu aș fi avut încă vaccinul. N-aș renunța deloc la pază și nici nu aș face altfel», a spus Altmann.
Ce ştie un profesor universitar despre dovezile din prezent
Ce crede Deborah Dunn-Walters, profesor de imunologie la Universitatea din Surrey? Este la fel de clară despre modul în care ar trebui să se comporte oamenii: «Există câteva motive pentru asta. Unul este că nu vei fi pe deplin protejat. Iar altul este că nu există încă dovezi că vaccinul te va împiedica să primești virusul și să-l transmiți.»
Ce a spus Dunn-Walters despre evaluarea eficacităţii vaccinurilor? Ea a fost evaluată mai ales prin examinarea faptului dacă acestea au împiedicat oamenii să dezvolte simptome. Evaluarea nu a ţinut cont dacă vaccinurile au oprit infectarea.
«Și știm că este posibil să aveți o infecție asimptomatică», spune ea. Nu există încă nicio dovadă că o doză sau chiar două vor împiedica oamenii să dea virusul altora.
Puteți sări peste a doua doză de vaccin? «Studiile preclinice ar fi arătat că nu credeau că există suficientă imunitate după o singură injecţie. Așa că au optat pentru ambele», spune Dunn-Walters.
În timpul studiilor au existat mai mulți anticorpi și celule T în sânge după două doze decât după una. Directorul executiv al Pfizer, Albert Bourla, a spus că ar fi o «mare greșeală» să omitem a doua doză. În opinia lui, a doua doză aproape dublează cantitatea de protecție pe care o primim.
Pfizer și BioNTech au solicitat prudență
Pfizer și BioNTech au solicitat deja prudență. Explicaţia? Datele lor se încheie în ziua 21. Şi «nu există date care să demonstreze că protecția după prima doză este susținută după 21 de zile».
Este posibil ca protecția despre care se părea că fusese dobândită de oameni să cadă brusc după acel moment - de fapt, acest lucru nu ar fi surprinzător pe baza modului în care funcționează de obicei sistemul imunitar.
Estimarea fiabilă a duratei protecției împotriva unei singure doze este complicată și mai mult de faptul că toate vaccinurile Covid-19 aprobate în prezent utilizează o tehnologie nouă.
Vaccinurile Oxford-AstraZeneca și Sputnik-V implică ambele versiuni modificate ale adenovirusurilor - un grup care se poate rupe în mai multe tipuri diferite de celule și poate provoca o serie de boli, cum ar fi infecțiile respiratorii.
Ce foloseşte vaccinul dezvoltat de Rusia
În timp ce versiunea Oxford folosește un adenovirus de la cimpanzei, cea rusă include un amestec de două tipuri umane. Virusul a fost modificat pentru vaccinuri, astfel încât să fie sigur și să nu poată face mai multe copii ale lui în interiorul celulelor.
Este capabil să învețe corpul să recunoască coronavirusul codificând instrucțiunile pentru a crea o caracteristică găsită pe suprafața sa, proteina spike.
Deși adenovirusurile au fost utilizate în vaccinurile împotriva cancerului și în terapia genică de ani de zile, ele au fost folosite doar o singură dată pentru a preveni o infecție virală - un vaccin Ebola care utilizează această metodă a fost aprobat pentru utilizare în Statele Unite în decembrie 2019.
Pe de altă parte, versiunile Moderna și Pfizer-BioNTech sunt, cu siguranță, și mai pionieriste. Ambele conțin nenumărate fragmente minuscule de ARNm, care - ca și în cazul vaccinului pe bază de adenovirus - codifică proteina spike de pe suprafața Covid-19.
Sunt singurele vaccinuri ARNm care au fost aprobate pentru utilizare la om. Fără alte vaccinuri ARNm pentru a le compara, lumea se află pe teritoriu neexplorat.
Un profesor de microbiologie susţine că există multe necunoscute
După cum a explicat recent Ronald Corley, profesor de microbiologie la Universitatea din Boston, există multe necunoscute. Cum ar fi dacă vaccinurile vor funcționa la fel de bine la oameni din etnii diferite și cât va dura imunitatea...
Versiunea CoronaVac conține în schimb particule de coronavirus inactivate. Această metodă este mai puțin neobișnuită - conceptul de utilizare a agenților patogeni morți în vaccinuri există încă de la sfârșitul secolului al XIX-lea.
Cu toate acestea, nu este mai puțin clar cât va dura imunitatea, deoarece niciun vaccin făcut dintr-un membru al acestei familii de viruși nu a fost vreodată aprobat înainte de pandemie. Dunn-Walters dorește să sublinieze că imunitatea necesită timp pentru a se dezvolta.
Deci, indiferent dacă o singură doză din oricare dintre vaccinurile Covid-19 poate oferi protecție în cele din urmă, în primele două săptămâni nu veți avea mai mult decât ce aveaţi la început.
«Există o parte a sistemului imunitar pe care o numim imunitate înnăscută, care răspunde imediat», spune Dunn-Walters. Aceasta cuprinde bariere fizice în calea infecției, cum ar fi pielea, precum și anumite tipuri de celule albe din sânge și semnale chimice.
Dar ea explică faptul că, în general, aceasta nu poate preveni singură boala - și nu este afectată de vaccinuri. «Deci, aveți nevoie și de imunitate adaptativă.
Dar problema imunității adaptive este că, așa cum spune și numele său, este adaptivă - se adaptează la provocările individuale ale agenților patogeni.»
Pentru ca vaccinurile să aibă vreun efect, acestea trebuie să încurajeze organismul să producă mai multe celule imune - dintre care unele la rândul lor produc anticorpi.
«Şi asta necesită timp», spune Dunn-Walters. Deci, deși lansarea globală a noilor vaccinuri poate fi interesantă, se pare că majoritatea dintre noi va trebui să aștepte mai mult timp înainte ca viața normală să poată fi reluată”, arată bbc.com.