Cât de eficace este izolarea la domiciliu în lupta cu pandemia?

Cât de eficace este izolarea la domiciliu în lupta cu pandemia?

Numărul de cazuri noi e din ce în ce mai mic de o săptămână încoace în Italia, Franța și Spania, unde populația este izolată în case. Să fie vorba de eficacitatea măsurilor luate de autorități? Toate amănuntele vin de la publicația franceză Les Echos:

Faptul că fluxul de cazuri noi a început să scadă în urmă cu opt zile este, deja, tulburător, deoarece acest lucru se referă la persoane contaminate, în realitate, înaintea începerii izolării. Aceasta, cu costuri economice și sociale astronomice, s-ar părea că nu a fost indispensabilă? O explicație, totuși: scăderea care a început în urmă cu o săptămâna corespunde se pare extincției unei serii de cazuri “expres”, contaminate imediat după începerea izolării, dar la care durata incubației a fost deosebit de scurtă, două zile, și ale căror simptome fulgerătoare le-au trimis la spital după trei zile.

Există totuși alte contra-exemple care ridică întrebări. Și în Elveția, care nu a decis izolarea, numărul de cazuri noi scade la fel de repede, cu 10% pe zi. Ceea ce, este adevărat, se poate explica ținând cont de civismul elvețian. În Suedia, unde viața este absolut normală, creșterea numărului de cazuri nu depășește 10% pe zi și a scăzut chiar la 2% sâmbătă.

 

Ne puteți urmări și pe Google News