Cât au scăzut preţurile proprietăţilor imobiliare în marile oraşe

Cât au scăzut preţurile proprietăţilor imobiliare în marile oraşe

Capitala conduce în topul ieftinirilor proprietăţilor imobiliare, cu scăderi de aproape 50% în intervalul ianuarie 2009-ianuarie 2011, potrivit unei analize realizate de EFG Eurobank Property Services.

În Bucureşti, preţurile au scăzut de la o medie de 1.800-2.200 de euro pe metru pătrat, raportată la nivelul semestrului II din 2008 la o medie de 1.000-1.300 de euro pe metru pătrat, valori înregistrate în ce de-a doua jumătate a anului trecut.

Ieftiniri semnificative au fost sesizate şi în cazul Timişoarei, acolo unde preţurile au scăzut de la o medie de 1.000-1.200 de euro pe metru pătrat la o valoare de 700-800 de euro pe metru pătrat, relevă analiza celor de la EFG Eurobank Property Services.

Principalul oraş de pe litoral, Constanţa, intră şi el în categoria celor care au raportat unele dintre cele mai accentuate scăderi de preţuri. Aici, preţul mediu pe metru pătrat a coborât de la 1.200-1.500 de euro pe metru pătrat, medie valabilă în semestrul al doilea din 2008, la o valoare de 750-900 de euro pe metru pătrat în cea de-a doua parte a anului trecut.

La Cluj-Napoca, scăderile au fost de la 950-1.200 de euro pe metru pătrat, valori în registrate în intervalul iulie-decembrie 2008, la 750-1.000 de euro pe metru pătrat în perioada similară a anului trecut. De altfel, acest oraş este unul dintre cele care a raportat cele mai mică scăderi ale preţurilor.

Prognoze pesimiste pentru vânzători în 2011

Studiul amintit arată că trendul pe piaţa imobiliară se va menţine unul descendent în ceea ce priveşte preţurile, iar numărul de tranzacţii va rămâne la un nivel scăzut. Singurul segment unde s-ar putea înregistra uşoare evoluţii privind volumul de unităţi vândute ar putea fi cel al apartamentelor mici, cu preţuri de tranzacţionare mai mici de 80.000 de euro.

Mai mult, este de aşteptat ca o mare parte din apartamentele deţinute în prezent de dezvoltatori să fie cumpărate de către fondurile de investiţii, urmând ca acestea să le vândă direct clientului final. Dacă vorbim de segmentul rezidenţial, acesta, potrivit prognozelor, îşi va reveni cel mai greu, deoarece, în prezent, cele mai multe dintre investiţii merg către zona proiectelor comerciale şi a celor logistice.

Ne puteți urmări și pe Google News