Castro, tratat necorespunzator

Castro, tratat necorespunzator

Liderul cubanez este in stare grava din pricina unei infectii intestinale.

Starea de sanatate a presedintelui cubanez, Fidel Castro, s-a deteriorat considerabil, dupa trei operatii esuate si o serie de complicatii aparute in urma unei infectii intestinale, relateaza publicatia spaniola "El Pais".

Cele trei interventii ar fi fost impuse de faptul ca liderul cubanez, in varsta de 80 de ani, ar suferi de diverticulita. Aceasta boala apare atunci cand un diverticul al peretelui intestinului gros se inflameaza sau este infectat. Starea liderului de la Havana s-ar fi agravat tocmai din cauza unei infectii care a degenerat in peritonita.

Publicatia spaniola citeaza doua surse sub protectia anonimatului de la Spitalul "Gregorio Maranon" din Madrid, unde este angajat doctorul Jose Luis Garcia Sabrido, care a fost in Cuba la sfarsitul lui decembrie pentru a-l trata pe "El Lider Maximo".

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit acestora, dupa prima operatie la care a fost supus Castro, infectia a persistat, impiedicand cicatrizarea. In aceste conditii, a fost nevoie de o noua interventie pentru curatirea si drenarea suprafetei infectate.

De asemenea, medicii au recurs la colostomie, insa si aceasta operatie a fost un esec. In final, s-a reusit practicarea unui anus contra naturii folosindu-se un dispozitiv importat din Spania, iar Castro este hranit intravenos.

Totodata, Reuters citeaza un diplomat din America Latina, apropiat administratiei de la Havana, potrivit caruia urmele lasate de copcile folosite la operatie nu s-au vindecat nici pana acum. 

ACTUALIZAT 14:11

Doctorii americani acuza Liderul de la Havana, Fidel Castro, a facut mult timp elogiul medicilor cubanezi si al serviciilor medicale gratuite ale tarii, dar acestia nu au reusit sa il trateze in mod corespunzator dupa ce s-a imbolnavit in iulie, au declarat experti din Statele Unite, citati de Reuters.

In baza unui articol aparut in editia de marti a cotidianului spaniol El Pais, medicii americani, care nu au informatii directe despre starea de sanatate a lui Castro, au declarat ca acesta ar fi primit un tratament medical necorespunzator in spitalele cubaneze.

"Nu este o poveste de succes. Pacat ca nu l-au trimis la Miami pentru operatie", a afirmat medicul Charles Gerson, un profesor de la sectia de gastroenterologie a Scolii de Medicina Mt. Sinai din New York.

In opinia a doua surse medicale citate de El Pais, liderul de la Havana se afla intr-o stare "foarte grava" dupa trei operatii intestinale esuate, care au degenerat intr-o infectie.

Sursele citate erau de la acelasi spital din Madrid ca si chirurgul care l-a vizitat pe Castro la sfarsitul lunii decembrie. Chirurgul spaniol, Jose Luis Garcia Sabrido, crede si acum ca Fidel Castro se recupereaza lent dupa operatie, a declarat secretarul sau.

El Pais scrie ca liderul cubanez este hranit intravenos, iar prognosticul sau este putin incurajator. Daca vor fi confirmate, dezvaluirile cotidianului spaniol ar fi primele detalii despre boala lui Castro, operat in urma cu sase luni. Starea sa de sanatate constituie secret de stat in Cuba.

Gerson si medicul Meyer Solny, expert in gastroenterologie la Spitalul Prezbiterian din New York si la Colegiul de Medicina Weill Cornell, au declarat ca medicii lui Castro au gresit incercand sa evite o colostomie, dupa o operatie initiala de indepartare a unei parti din intestinul gros. "Au riscat, ceea ce nu a fost probabil cea mai buna abordare in aceste circumstante", a afirmat Gerson.

Expertii americani au fost surprinsi si de informatiile potrivit carora Fidel Castro ar fi suferit o a treia interventie chirurgiciala pentru a i se implanta o proteza coreeana, probabil o grefa artificiala de intestin, dupa ce a doua operatie de curatare si drenare a zonei infectate a esuat. Medicul Stephen Hanauer, de la Universitatea Chicago a declarat ca in astfel de cazuri o proteza este cel mult "experimentala" in Statele Unite.

Conducerea de la Havana pastreaza tacerea Oficialii de la Havana au fost extrem de zgarciti cu informatiile referitoare la starea de sanatate a liderului lor. Absenta informatiilor a dat nastere multor speculatii, guvernul american sustinand chiar ca Fidel Castro sufera de cancer. Anumiti doctori din Statele Unite au afirmat la acea vreme ca presedintele cubanez ar suferi de diverticulita.

Afectiunea, intalnita in special la persoanele cu varste peste 60 de ani, poate cauza sangerari la nivel intestinal, iar in cazurile grave poate impune o interventie chirurgicala de urgenta.

Doctorul Jose Luis Garcia Sabrido, care la intoarcerea sa din Cuba afirmase ca liderul de la Havana nu sufera de cancer, a declarat acum ca informatiile prezentate de cotidianul "El Pais" sunt nefondate.

CHINUL UNUI PRESEDINTE

Sase luni de spitalizare Fidel Castro a fost internat de urgenta pe 27 iulie anul trecut in urma unei hemoragii intestinale care a necesitat o interventie chirurgicala. Operatia a fost tinuta in secret pana pe 31 iulie, cand Fidel i-a transferat puterea fratelui sau, Raul.

Desi liderul de la Havana nu a mai aparut in public, autoritatile cubaneze au sustinut ca starea sa este "stationara". Fidel nu a participat nici macar la parada militara de la inceputul lui decembrie 2006, dedicata aniversarii sale, dar si revolutiei in urma careia a venit la putere.

Absenta presedintelui de la sarbatoarea care fusese amanata pentru ca el sa-si revina si sa poata lua parte a dat nastere unor noi speculatii. Totusi, la sfarsitul anului trecut, Castro a dat asigurari ca refacerea sa este departe de a fi "o batalie pierduta".