Evenimentul Zilei > EVZ Special > Castrarea violatorilor și executarea pedofililor indignează ONU
Castrarea violatorilor și executarea pedofililor indignează ONU

Castrarea violatorilor și executarea pedofililor indignează ONU

Intențiile Nigeriei de a-i castra pe violatori și a-i executa pe pedofili au stârnit furie la ONU, fiind condamnate ca „draconice” de Înaltul Comisar pentru Drepturile Omului.

Guvernatorul statului nigerian Kaduna a semnat acum două luni o lege prin care bărbații condamnați definitiv pentru viol trebuie să fie supuși unei operații chirurgicale de castrare, iar cei găsiți vinovați că au violat un copil sub 14 ani să fie condamnați la moarte, după cum a relatat Breitbart.

Michelle Bachelet, Înaltul Comisar ONU pentru drepturile omului, și fostă președinte a statului Chile, și-a mânia față de intențiile Nigeriei.

Într-o declarație având ca subiect adoptarea legii în țara africană, Bachelet a spus că principalul argument pentru instituirea pedepsei cu moartea este descurajarea violurilor, dar că această concepție este greșită.

Înaltul Comisar a afirmat că „certitudinea pedepsei, mai degrabă decât severitatea ei este cea care descurajează infracțiunea”.

„Pedepse precum castrarea chirurgicală și salpingectomia bilaterală nu vor rezolva nici unul dintre aceste obstacole de acces la justiție, nici nu vor juca un rol preventiv”, a susținut Bachelet.

„Castrarea chirurgicală și salpingectomia încalcă interdicția absolută a torturii și a altor pedepse și tratamente crude, inumane sau degradante, în virtutea drepturilor internaționale ale omului.”

În cursul ultimelor perioade de izolare instituite din cauza pandemiei de COVID-17, numărul cazurilor de viol semnalate în Nigeria a crescut considerabil.

Din luna martie până în luna iulie, Nigeria a documentat 717 cazuri de viol și de zece ori mai multe cazuri de viol neraportate.

Drept comparație, Oficiul de Statistică nigerian a anunțat că puțin peste 2200 de cazuri de viol și atacuri sexuale au fost raportate în 2017.

Deși creșterea recentă este evidentă, Nigeria suferă de multă vreme din cauza ratei înalte a cazurilor de violență sexuală.

„Una din patru fete și zece la sută dintre băieți au fost victimele violenței sexuale” în Nigeria, a raportat UNICEF.

Pe 27 mai, o studentă creștină a fost violată cu brutalitate și apoi bătută până la moarte de un grup de bărbați, în timp ce învăța singură într-o biserică din Benin City, relatează Breitbart.

Uwaila Vera Omozuwa, de 22 de ani, a mers la Biserica Penticostală din localitate, a cărei membră era, pentru a citi „în eventualitatea unei redeschideri a școlii”, închisă din cauza izolării COVID.

„Suntem cu toții devastați de moartea ei. S-a hotărât să studieze singură în timpul izolării și a mers la biserică deoarece acolo era liniște. Lua cheia de la pastorul parohiei și o dădea înapoi după ce învăța”, a declarat Olaitan Olubiyi, un purtător de cuvânt al bisericii.

„Însă în acea zi, nu a mai dat cheia înapoi, iar paznicul de noapte care a intrat în tură a găsit-o într-o baltă de sânge și pe jumătate goală, în sala parohiei”, a spus el.

Paznicul a descoperit-o pe Omozuwa inconștientă și a dus-o la spital. Și-a revenit pentru scurt timp la spital și a povestit detalii despre atac. Aceasta citea singură în biserică atunci când a fost prinsă în ambuscadă de niște necunoscuți, care au bătut-o, violat-o și au lovit-o în cap cu un extinctor.

Fata de 22 de ani a decedat din cauza rănilor pe 30 mai.

Pe 2 iunie, presa locală a scris că poliția a arestat un suspect pe baza unei amprente digitale descoperite pe extinctor.