Castelul lui Dracula, nepretuit

Castelul lui Dracula, nepretuit

Celebra constructie, scoasa la licitatie pe piata internationala.

"Pana si reprezentativul Castel Peles s-a putut pune in cantarul redobandirilor, in vreme ce Castelul Versailles ramane al Frantei fara a se indrazni vreun comentariu de "pretentie privata"" sustine Arthur Silvestri, profesor de Gestiune Imobiliara al Universitatii Francofone Internationale - Bruxelles.

Castelul Bran a fost retrocedat in luna mai a anului trecut proprietarului de drept, Dominic de Habsburg. Dispozitia de restituire a fost semnata de directorul Muzeului Bran, Narcis Dorin Ion.

Totodata, ministrul culturii si cultelor, Adrian Iorgulescu, si Dominic de Habsburg au semnat un acord de administrare a castelului, care prevede ca acesta va ramane muzeu vreme de trei ani. Castelul Bran atrage turisti straini mai ales datorita faptului ca este asociat cu numele lui Dracula - renume ce i se trage de la celebrul roman al lui Bram Stoker.

Ne puteți urmări și pe Google News

Oferta de la „judet”

Avocatii lui Dominic de Habsburg au facut la inceputul lunii decembrie 2006 o oferta de vanzare a Castelului Bran, in valoare de 60 de milioane de euro, Consiliului Judetean Brasov. In urma acestei oferte, pe 8 ianuarie, presedintele Consiliului Judetean Brasov, Aristotel Cancescu, a anuntat ca vrea sa cumpere Castelul Bran de la Dominic de Habsburg, in acest sens urmand sa acceseze un imprumut de tip leasing pe o perioada de zece ani la o banca austriaca, in vederea acoperirii sumei de 60 de milioane de euro cerute de proprietar.

Lovitura a venit saptamana aceasta cand Aristotel Cancescu, presedintele Consiliului Judetean Brasov, a anuntat ca imobilul a fost vandut „unei firme de peste Ocean pentru o suma mult mai mare de 60 de milioane de euro”, suma vehiculata pana in prezent intr-o posibila tranzactie cu statul roman.

Pe de alta parte, ministrul culturii si cultelor, Adrian Iorgulescu, a declarat pentru Mediafax ca afirmatiile lui Aristotel Cancescu privind vanzarea Castelului Bran reprezinta „o aberatie”, precizand ca Dominic de Habsburg nu putea din punct de vedere legal sa vanda castelul altcuiva decat statului roman.

Construit pe cheltuiala proprie

Primele informatii despre cetatea Bran dateaza din noiembrie 1377, cand regele Ungariei, Ludovic de Anjou, acorda sasilor din Brasov privilegiul de a construi cetatea in vederea fortificarii granitelor de sud-est ale regatului. „Nesiliti si neconstransi, ci de bunavoie au promis in mod generos si unanim de a construi un nou fort in Bran, de a-l face cu propriile lor osteneli si cheltuieli si de a taia padurea acolo in lung si-n lat”, scriu cronicile. Castelul a fost construit intre anii 1377 si 1382.

Pentru ca l-au inaltat pe cheltuiala proprie, brasovenii au primit o serie de privilegii cum ar fi reinnoirea drepturilor de stapanire a unor sate si reducerea impozitului regal. Cu toate ca a fost ridicat pentru a se apara de turci si de statul romanesc din sud, cetatea a ajuns sa fie plimbata intre Tara Romaneasca, Targul Brasov  si Transilvania. Ea a ramas in stapanirea regelui Ungariei pana in 1395, cand in urma unei aliante incheiate intre Sigismund de Luxemburg si Mircea cel Batran a trecut sub stapanirea Tarii Romanesti. Apoi, la scurta vreme dupa moartea lui Mircea, castelul a trecut sub autoritatea voievodului Transilvaniei.

Primul pret, 1.000 de florini

Vlad Tepes a trecut in fuga pe langa Bran, prin 1459, cand a venit la Brasov sa rezolve niste litigii comerciale cu negustorii sasi. Negocierile s-au soldat cu incendierea unei parti din oras de catre domnul roman, precum si cu tragerea in teapa a negustorilor recalcitranti. Acestia nu l-au uitat si l-au tot descris, in „Povestirile Valahe”, drept un print sangeros si sadic, imagine pe care s-a bazat si Bram Stoker cand a scris romanul „Dracula”.  

La sfarsitul secolului al XV-lea, regele Vladislav avea nevoie de vreo 3.000 de florini, iar negustorii din Brasov il imprumuta cu suma respectiva, dar ii cer zalog Cetatea Branului. Noi imprumuturi facute de rege, neplata unora vechi aduc cetatea in proprietatea brasovenilor pentru suma de 1.000 de florini.

Facut cadou Reginei

Castelul incepuse sa se degradeze, iar Orasul Brasov a cerut autoritatilor austriece restaurarea. In cele din urma, acestea au acceptat sa suporte costul reparatiilor facute intre 1883-1886, iar la 22 iulie 1888 au predat Castelul Bran orasului. Brasovenii nu prea au ce face cu cetatea, asa ca o doneaza Oficiului Silvic. Pana in 1918, in castel au stat padurari, brigadieri si inspectori silvici. Dupa Primul Razboi Mondial, Castelul a revenit iar brasovenilor.

Autoritatile locale ale vremii au incercat, conform traditiei instituite deja, sa scape de el, asa ca l-au facut cadou Reginei Maria, in semn de recunostinta fata de contributia sa la infaptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

In anul 1938, Regina Maria lasa prin testament Castelul Bran, cu intreg domeniul, fiicei sale Principesa Ileana, care-l stapaneste pana in 1948. Dupa expulzarea din tara a familiei regale, in anul 1948, Castelul Bran a fost confiscat (odata cu toate proprietatile familei regale) si a intrat in proprietatea statului roman, ramanand o perioada abandonat si devastat. Din 1956, partial amenajat, castelul a fost deschis ca muzeu de istorie si arta feudala.

25 de milioane de dolari

Prima cerere de retrocedare a castelului a fost facuta de avocatii lui Dominic de Habsburg (fiul principesei Ileana) in vara lui 2001. In baza legilor de atunci, Dominic de Habsburg cerea contravaloarea domeniului, estimat la acea vreme (conform declaratiilor avocatilor) la 25 de milioane de dolari. Ministerul Culturii a tergiversat chestiunea la acea vreme, asa ca avocatii au depus o noua cerere de retrocedare, dupa modificarea Legii nr. 10, cerand restituirea in natura a bunului. De data aceasta, MCC a reactionat pozitiv si astfel, in mai 2006, domeniul a fost retrocedat, cu conditia pastrarii destinatiei de muzeu pana in 2009.

In decembrie, dupa mai multe zvonuri privind vanzarea castelului catre diversi miliardari, avocatii lui Dominic de Habsburg au facut o oferta Consiliului Judetean Brasov pentru vanzarea castelului contra sumei de 60 de milioane de euro. CJ Brasov s-a aratat interesat de preluarea acestuia inca din 2000, cand a cerut ministerului ca domeniul sa fie dat in administrarea judetului.

Dupa o luna si jumatate de dezbateri aprinse, rastimp in care principalul repros a fost suma ceruta pentru achizitionare, Dominic si-a retras oferta facuta consiliului judetean.

Avocatii familiei spun ca sunt in negocieri cu diverse persoane pentru achizitionarea intregului domeniu, care ar fi dispuse sa plateasca o suma cuprinsa intre 60 si 100 de milioane de euro.

VARIANTA

Posibila disputa juridica intre manastire si familie

> Arthur Silvestri, profesor de Gestiune Imobiliara al Universitatii Francofone Internationale -  Bruxelles, a facut o afirmatie-soc saptamana acesta la Realitatea TV, sustinand ca retrocedarea castelului catre familia de Habsburg a fost ilegala.

> Silvestri a declarat pentru „Evenimentul zilei de duminica” ca „adevaratul proprietar al Castelului Bran este manastirea ortodoxa din Pennsylvania. Principesa Ileana, mama actualului mostenitor Dominic de Habsburg, s-a calugarit la o manastire ortodoxa din Pennsylvania, Statele Unite ale Americii, primind numele de maica Alexandra. Nu spun ca testamentul este fals, dar conform dreptului canonic si regulamentelor monahale, toate averea unui calugar apartine manastirii.

> In replica, avocatii lui Dominic de Habsburg au prezentat testamentul printesei Ileana din care rezulta ca aceasta si-a lasat bunurile imobiliare mostenire copiilor.