Procesul „Case pentru generali”, la loc comanda! Mircea Chelaru a obţinut în instanţă REJUDECAREA dosarului
- Ionu ţMure şan
- 26 aprilie 2018, 16:18
Dosarul lui Mircea Chelaru - condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru achiziţia şi vânzarea nelegală a unei locuinţe de serviciu - se întoarce pe rolul Tribunalului Bucureşti, după ce Curtea de Apel Bucureşti a desfiinţat sentinţa penală şi a trimis cauza spre rejudecare instanţei de fond. Decizia este definitivă.
Pe 24 aprilie, generalul (r) Mircea Chelaru s-a prezentat la Curtea de Apel București, unde a avut loc ultimul termen al procesului prin care fostul șef de Stat major contestă decizia definitivă de condamnare la 3 ani de închisoare cu suspendare în dosarul „Case pentru generali”.
După ce a făcut „planton” mai multe ore pe holurile instanței, generalul a răspuns „prezent” la apelul grefierei.
Avocatul lui Mircea Chelaru a solicitat admiterea contestației în anulare formulată de acesta, invocând decizia Curții Constituționale nr.405 din 15.06.2016 privind abuzul în serviciu, prin care s-a statuat că prin sintagma „îndeplinește în mod defectuos” se înțelege „îndeplinește prin încălcarea legii”. Astfel, a susținut avocatul generalului, fapta clientului său a fi dezincriminată.
La rândul său, procurorul de ședință a solicitat respingerea acțiunii. „A fost trimis în judecată pentru că i-a determinat pe funcționarii MApN să încheie un contract de vânzare-cumpărare pentru un apartament, cauzând un prejudiciu de 92.000 de lei. A solicitat, ca general de corp de armată - cel mai înalt grad pe timp de pace - să îi fie dat apartamentul, deși deținea o locuință împreună cu soția sa”, a arătat procurorul.
Tocmai această intervenție amplă l-a scos din sărite pe Mircea Chelaru, căruia îi venise rândul să vorbească în ultimul cuvânt: „Domnule președinte, am asistat la reluarea fondului! Aș putea să fac același lucru, dar îmi interzic să dezonorez această instanță”.
„Dacă sugerați că domnul procuror dezonorează instanța, vă amendez!”, a tunat judecătorul Viorel Ionuț Voina. „Fiți respectruos față de toate părțile, sunteți general”, l-a mai mustrat magistratul.
Văzând că a „sărit calul”, generalul s-a mai potolit: „Au fost foarte multe vicii, am tratat cauza cu superficialitate, nu știam că se poate ajunge la așa ceva. Hotărârea a fost luată în condițiile în care nu au fost avute în vedere toate argumentele. Activitatea mea a fost intangibilă față de orice infringement!”, a arătat generalul cu prețiozitate. „În pronunțare!”, i-a întors-o, sec, judecătorul.
În 2015, generalul în rezervă Mircea Chelaru a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare, în dosarul disjuns din cel în care sunt inculpaţi, referitor la modul în care şi-au cumpărat locuinţele de serviciu, fostul ministru al Apărării Corneliu Dobriţoiu şi alţi zece generali şi colonei.