Cascadorul Szoby Cseh: "Dacă l-am turnat pe Nicolaescu, îmi dau foc"

Cascadorul Szoby Cseh: "Dacă l-am turnat pe Nicolaescu, îmi dau foc"

Cascadorul Szoby Cseh susţine că notele informative din dosarul său de la Securitate au fost create de ofiţeri, care culegeau informaţiile direct, de la alte surse.

Securiştii culegeau informaţii direct, de la alte surse, apoi le scriau în note informative pe care i le atribuiau lui Szoby Cseh, sub acoperirea angajamentului pe care acesta îl semnase în 1977, cu numele de cod "Sabin". Aceasta este explicaţia cascadorului pentru existenţa voluminosului dosar de reţea de la Consiliul Naţionale pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) al cărui titular este.

Deşi recunoaşte că a semnat un angajament şi spune chiar că relaţia cu Securitatea a început din iniţiativa sa, Szoby Cseh neagă paternitatea notelor informative din dosar, ce abundă în turnătorii despre diverşi cascadori de la Buftea, unde el era angajat ca maistru de lupte.

Dezamăgit de securistul care l-a avut în grijă

"Eu am mers la ei cu speranţa că mă pot ajuta pentru a stârpi corupţia din cinematografie. Mai întâi sesizasem problemele în şedinţele de producţie, dar mi se râdea în nas. Apoi, m-am adresat Securităţii, crezând că poate face curăţenie, aşa cum astăzi Serviciul Român de Informaţii se implică să prindă bandiţii şi co rupţii", oferă argumente Szoby Cseh.

Nicolae Vintilă, securistul care l-a avut iniţial în grijă, l-a dezamăgit însă repede, spune cascadorul. "Cascadorii buni, cu ex perienţă, erau nevoiţi să plece pentru că producătorii şi regizorii aranjau să lucreze cu aşa-zişii sutaşi, cascadori pe care îi plăteau ieftin, cu câteva sute de lei, ei rămânând cu restul de bani", spune Szoby Cseh.

"Securitatea nu era însă o firmă serioasă", a realizat fostul maistru de lupte, motiv pentru care relaţia cu securistul s-a răcit. "Nu am dat niciodată note in formative despre cineva, ci doar sub forma de reclamaţii administrative. Cei care apar în dosarul meu ca fiind turnaţi de mine îmi erau cei mai apropiaţi, de pildă cascadorul Adrian Şte fănes cu, la care am dormit în casă", arată cascadorul.

Securistul "de bine" al lui Cseh, şofer de taxi

ACUZAŢII. Nicolaescu susține că Cseh l-a turnat la Securitate şi pe el FOTO: CODRIN PRISECARU

În contradictoriu cu Cseh, Sergiu Nicolaescu a susţinut zilele trecute, într-o intervenţie publică, faptul că Szoby Czeh apare ca turnător în dosarul său de urmărire, fără a da mai multe detalii. "Nu-l mai iert! Pe turnătorii de rând îi iert. Ăştia sunt destul de mulţi pentru că, din păcate, aşa erau vremurile atunci. Nu pot ierta însă niciodată pe un om care, în loc să fie spăşit, spune că avea dreptate să se ducă la Securitate şi să toarne", a declarat Sergiu Nicolaescu, precizând că "l-a mirosit de la început pe Szoby Cseh".

"Dacă nu dovedeşte că l-am turnat, îl dau în judecată"

Declaraţia a fost făcută după ce cascadorul Szoby Cseh a fost deconspirat de CNSAS, în urma unei cereri de verificare făcute de "Evenimentul zilei", iar nota de constatare a colaborării sale a ajuns pe rolul Curţii de Apel Bucureşti.

"Noi ne-am certat de multe ori pe diverse chestii profesionale. El voia să-şi facă filmele, eu să le fac cascadorilor o viaţă mai bună. Nu aş fi avut însă ce să torn despre el, că muncea ca un rob. Dacă dovedeşte că l-am turnat, mă împuşc. Dacă nu, îl dau în judecată", este tranşant Szoby Cseh.

Cascadorul spune că, mai ales după ce s-a transferat de la Buftea la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică (IATC), contactele sale cu securiştii au fost tot mai rare.

"Spre deosebire de securistul de la Buftea, cel de la IATC era un securist bun, deştept. După Revoluţie, eram odată pe lângă Continental şi mă strigă cineva «Maestre!». Când mă uit mai bine, Baciu. Era şofer de taxi. «Dacă poţi», - zice - «să-mi dai şi mie un loc de muncă»", povesteşte acum Szoby Cseh.

ZELOS

Colaboratorul cu numele de cod "Sabin" turna tot ce mişca

Potrivit notei de constatare întocmite de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) pe numele casacadorului Szoby Cseh, relaţia acestuia cu Securitatea a debutat în 1977 şi a durat până în 1989.

Recrutarea a fost precedată de o declaraţie olografă, semnată de acesta cu numele real, în care cascadorul reclama "greutăţile pe care le întâmpină în obţinerea contractelor, fiind favorizate de supe riori persoane mai puţin competente".

Securiştii voiau însă să primească de la el informaţii despre colegii "cu intenţii de evaziune, bişniţă şi alte aspecte negative (relaţii cu cetăţeni străini şi chiar "manifestări nefavorabile"). Iar colaboratul "Sabin" a confirmat repede aşteptările securistului de la Buftea şi, ulterior, pe cele ale lui Baciu, după cum reiese din dosarul de la CNSAS.

Spre exemplu, într-o notă de pe 12 decembrie 1977, "Sabin" le-a spus securiştilor că "printre cascadorii Centrului de Producţie Cinematografică şi actorii ce iau parte la filmări sunt persoane care au relaţii cu cetăţeni străini şi se ocupă de bişniţă". "A furnizat apoi informaţii în legătură cu Ştefănescu Adrian, suspect de evaziune, precum şi despre alte elemente ce se află în atenţia noastră", se mai arată în documentele din dosar. Doar câteva săptămâni mai târziu, "Sabin" le face securiştilor o listă a cascadorilor legitimaţi care "aveau intenţia să plece din ţară". Printre ei se număra acelaşi Ştefănescu, "care mereu spune şi crede şi acum că dincolo ar fi raiul pe pământ".

Dovadă a consecvenţei informatorului, şapte ani mai târziu, în iunie 1985, căpitanul Paul Baciu aprecia că Szoby Cseh "este un informator cu posibilităţi, sincer, cinstit, ataşat de organele noastre".

Ne puteți urmări și pe Google News