Evenimentul Zilei > Social > Cascada de pe strada Xenofon
Cascada de pe strada Xenofon

Cascada de pe strada Xenofon

Eva Radu, pictoriţa cu trăiri de cascadă. Eva Radu, cea care a pus Bucureştiul, chiar România, pe harta lumii, cu locuri interesante de văzut, este îndrăgostită de munca sa de pe strada în trepte Xenofon.

Strada Xenofon a devenit un fel de centru al Universului pentru Eva. Merge în fiecare zi la strada în trepte. Mai are puţin şi lucrarea va fi gata. Până atunci, artistul este şi un fel de ghid al locului. Strada Xenofon, acum, când Eva i-a sporit personalitatea, emite un romantism aparte. A devenit celebră, este considerată unul dintre cele mai interesante şi frumoase locuri cu artă stradală din lume.  Iar pentru Eva reprezintă o experienţă deosebită. Este mândră că a putut face aşa ceva pentru concitadinii săi, pentru ţara sa.

 Eva a terminat Universitatea de Arte Bucureşti, la Secţia Grafică. Are  la activ mai multe expoziţii. Chiar zilele acestea, patru lucrări ale sale pot fi admirate la Galeria de Artă „Ion Andreescu” din Buzău. Acolo a expus în cadrul expoziţiei  „Incertitudini”, a artistului gravor Zuzu Caratănase. A expus în foarte multe locuri din Bucureşti, din România, dar şi în alte ţări- Spania, Belgia, Italia. A participat la tot felul de concursuri, internaţionale sau în ţară.

Eva Radu are expuse patru lucrari in expozitia „Incertitudini”, a artistului gravor Zuzu Caratănase, la Galeria "Ion Andreescu" din Buzau. Sursa foto: arhiva Eva Radu

Eva este o fiinţă suavă, aproape plăpândă. Are 29 de ani. Zâmbeşte tot timpul, te priveşte în faţă şi ochii i se aprind de fericire când vede că îţi place cascada ei. Xenofon, strada în trepte, se află în apropiere de Fântâna cu zodiac din Parcul Carol.  Cu privirea, faci o punte între ele. Am stat lângă Eva să vedem cu reacţionează oamenii. Trecătorii se opresc, se uită. Unii nu spun nimic, alţii au reacţii ca de copii şi merg mai departe. Alţii îi strâng mâna şi o felicită. Câţiva îşi fac curaj să urce cele 70 de trepte. Nu e chiar uşor. Dar Eva îi îndeamnă să vadă toată lucrarea. Cei care locuiesc în zonă s-au obişnuit cu frumuseţea, chiar cu senzaţia de  … răcoare pe care o induce cascada.  „Este foarte bine că se face pictura aceasta aici. Decât să vezi gunoaie, mai bine aşa!”, ne spune o doamnă care stă la umbră în curtea unei case superbe, vechi.

Libertate

 

Cascada Evei ii da strazii un aer foarte romantic, dar si jucaus, uneori. Foto. Nicu Dîrdîiac

Până de curând, strada Xenofon avea pictate pe ea clădiri din Bucureşti. Acum mai sunt câteva zile şi strada va fi în totalitate subjugată de cascada Evei.

„Eu mi-aş dori  ca în fiecare an să o pictez altfel, dar nu e decizia mea ci a agenţiei de media. Ei şi primăria vor decide dacă se va repicta”, spune Eva.. Cum reacţionează oamenii la schimbare? „Reacţiile oamenilor au fost la extreme. Au fost câţiva care nu au fost de acord cu ideea unei cascade. Mai degrabă le-ar fi plăcut ce era anul trecut. Pentru mine, ca artist plastic, îmi pare mult mai frumaosă cascada de acum. Se şi pretează pentru o stradă în trepte, e mai pe sufletul meu. Pentru mine, cascada simbolizează libertate, în primul rând, şi, cumva, ideea de cascadă se sincronizează cu trăririle mele interioare, din acest moment”.

Alte străzi ar putea fi pictate

Pictura Evei are mare succes. S-au interesat şi oameni din alte oraşe ale ţării dacă ar vrea să picteze şi la ei. „ Din Suceava a venit o doamnă şi a spus că va propune să se facă un asemenea proiect pe scăril de la Cetatea Sucevei”.

În Bucureşti  mai există străzi care ar merita să fie pictate, ne spune Eva,  cum sunt, treptele de la Academia Militară. „Acum are tot felul de desene, măzgălituri. Am vizitat-o special. Poate, cândva, o voi putea picta, dacă va dori cineva să sponsorizeze. Nu mai spun că în Bucureşti, există şi ziduri care ar putea fi pictate”, adaugă artistul. Zilnic, pe strada Xenofon se opresc oamenii care îi vorbesc şi despre alte străzi, pe care le văd pictate frumos.

Strada Xenofon a devenit celebră în toată lumea. Este în topul străzilor cu cea mai frumoasă artă stradală. Este inclusă în circuitul turistic al Capitalei. Dar… nu există nicio plăcuţă care să indice unde este strada. Şi… nu este inclusă nici în programul celor care mătură străzile.

 

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: