Editura Evenimentul si Capital

Document bombă! Casa de Sănătate a știut din 2009 că sistemul informatic este la pământ

Foto: Din prima pagină a documentului aflăm că sernștia că SIUI nu merge și IT-iștii au conceput un plan pentru repararea lui
Autor: | | 4 Comentarii | 8228 Vizualizari

EVZ vă prezintă, în exclusivitate, un document oficial întocmit în decembrie 2009, semnat de toți șefii departamentelor de IT de la casele județene plus o parte din conducerea de atunci a instituției, care arată că se știa încă de la începutul implementării Sistemului Informatic Unic Integrat al Asigurărilor Sociale de Sănătate (SIUI) că acesta are defecțiuni grave! Exact aceleași probleme dau bătăi de cap și acum, semn că în atâta amar de vreme nu s-a făcut nimic pentru remedierea lor.

În luna noiembrie 2008 a intrat în faza de operare Sistemul Informatic Unic Integrat al Asigurărilor Sociale de Sănătate (SIUI), un sistem de bază la care s-au adăugat ulterior mult alte module secundare (ex: rețetele electronice, cardurile de asigurat). Nașterea sa fusese una extrem de grea, fapt recunoscut oficial pe site-ul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

„Proiectul în valoare de aproape 120 milioane euro a fost lansat în anul 1999, dar din cauza unor contestaţii şi a unor dificultăţi financiare, construirea propriu-zisă a început în anul 2002. Totodată, şi operaţionalizarea SIUI a fost decalată, atât din cauza întârzierii cu care a început construirea sistemului, cât şi a modificărilor proiectului iniţial care au devenit necesare pe parcurs, odată cu modificările succesive ale legislaţiei şi cu apariţia de noi atribuţii ale CNAS”, stă scris la secțiunea „Scurt Istoric”.

De realizarea efectivă a programului SIUI s-a ocupat Hewlett-Packard, care a subconstractat lucrarea către SIVECO (dezvoltatorul soft și al sistemului ERP), STS a asigurat comunicațiile speciale pentru sistem, iar SRI asigura securitatea cibernetică a acestuia.

Autorii textului de pe site-ul CNAS, însă, omit cu desăvârșire chinurile la care i-au supus, de-a lungul timpului, pe furnizorii de servicii medicale, care lucrează de 10 ani cu acest sistem defect încă din fașă, cum vom arăta. Ei scriu că „în pofida scepticismului cu care a fost privit la început de o parte a furnizorilor de servicii medicale şi a opiniei publice, SIUI a permis treptat eficientizarea gestionării sistemului de asigurări sociale de sănătate, acest proiect fiind completat cu cel al reţetei medicale electronice SIPE, devenit operaţional la 1 iulie 2012, precum şi cu cel al dosarului electronic al pacientului DES, devenit operaţional în luna aprilie 2014”. Un an mai târziu, ca o extensie a aceluiași sistem, devenea operabil și faimosul card de sănătate.

Știau de acum nouă ani că nu merge sistemul de bază!

Revenind la timpul prezent, de câteva săptămâni sistemul sanitar e în plină criză. Mersul la cabinetul unui medic e ca un soi de ruletă rusească în variantă românească: dacă n-ai noroc să meargă sistemul și să- ți fie validat cardul de asigurat, ai toate șansele să nu primești trimiteri la specialiști sau analize, concedii medicale, rețete sau să beneficieze de tratamente gratuite.

Situația nu e deloc nouă, ați puntea spune. Exact așa s-a întâmplat și anul trecut, înainte de semnarea contractului de mentenanță (cu SIVECO, pe un contract de 7,6 milioane de lei), și acum doi ani (înainte să preia Teamnet reparațiile, în 2016, pe un contract de 5 milioane de euro), asta ca să enumerăm doar crizele recente. EVZ vă arată că s-a știut, de fapt, de la început că platforma informatică de bază are defecțiuni!

Documentul, obținut în exclusivitate, a fost conceput la 1 decembrie 2009 și este înregistrat oficial la Casa de Asigurări de Sănătate la 2 decembrie 2009, adică la un an de la lansarea sistemului informatic unic al CNAS (noiembrie 2008). Este semnat, filă cu filă, de toți șefii Departamentelor de IT de la Casa Naționala și de la Casele Județene, de câțiva directori generali din CNAS și de un reprezentant al Casei de Sănătate OPSNAJ (a Armatei).

„Prin prezenta, vă transmitem alăturat Planul de măsuri necesar pentru o implementare și operare corectă a SIUI la nivelul CJAS (caselor județene de sănătate, n.r.)”, scrie simplu și elocvent pe prima pagină a documentului.

La un an de la darea SIUI în funcțiune, ITiștii caselor de sănătate atrăgeau atenția marilor șefi, la capitolul „Probleme de fond”, că „sistemul nu oferă la acest moment un nivel tehnologic acceptabil (la nivelul modulelor Gestiune Asigurați și Evidență Plătitori) pentru o operare corectă și completă cu resursele de care CJAS dispune (oameni, timp și echipamente)”.

FOTO: „Sistemul nu oferă la acst moment un nivel tehnologic acceptabil” se arată în pagina 2 a documentului care este semnat de specialiștii IT din casele se sănătate

Ce trebuia reparat din start

Semnatarii explicau concret și ce măsuri ar trebui luate urgent, subliniem - acum 9 ani - pentru ca sistemul să funcționeze.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Social

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
16:06 Scandalul din CEx ajunge la acuzații grave. Cine din PSD dă de băut PROCURORILOR pentru a scăpa de DOSARE de evaziune FISCALĂ de zeci de MILIOANE de euro 15:51 ȘTIRE-BOMBĂ! Dăcilă a declarat din ce TABĂRĂ face PARTE. ANUNȚ de ULTIM MOMENT 14:41 RĂZBOI total în PSD. Rădulescu aruncă BOMBA! „Dăncilă e cu noi” 14:39 CEx al PSD. FIDELITATE necondiţionată. Dragnea primeşte SPRIJIN IMPORTANT de ultimă oră. News alert 14:39 Din ce TABĂRĂ face parte DĂNCILĂ înaintea CEx al PSD? Anunț de ULTIM moment al premierului 14:12 Indiferent de rezultat, ședința CExN se va sfîrși prost pentru PSD. România lui Cristoiu 14:04 CEx încinge spiritele. SCANDAL de ultimă oră în PSD. „Președintele a fugit cu CHEIA să nu facă ședință!” 13:58 Dragnea A CÂŞTIGAT LUPTA DIN CEx al PSD! Declaraţia care spune totul. Breaking news-ul anului în politică 13:33 Ce se așteaptă, azi, la ședința PSD. Dăncilă îi înfige cuțitul „Cezarului” Dragnea? 13:11 Trădare în CEx al PSD? Declaraţii incendiare ale lui Marian Oprişan: „NU MOR DE DRAGUL LUI DRAGNEA” Breaking news 12:34 Firea a aflat detaliile murdare din CEx al PSD. Dragnea va lovi năprasnic, dar ADEVĂRATA BOMBĂ vizează două nume din Guvern 12:33 SURSE: Viorica DĂNCILĂ este CONDAMNATĂ să devină PREȘEDINTE PSD. Care ar fi POZIȚIA premierului în SCANDALUL DEMITERII lui DRAGNEA 12:32 ÎNTÂLNIRE de taină în biroul lui DRAGNEA. Se PREGĂTEȘTE mutarea FINALĂ pentru RĂZVRĂTIȚI 12:27 Cum se poziționează liderii județeni înainte de CExN PSD 11:32 Liderul PSD TULCEA, Horia Teodorescu, MANDAT ÎN ALB din partea filialei: “Voi decide în CEX cum voi vota” 11:08 O FEMEIE CU GREUTATE în PSD a spus tot ce ştie despre RĂZBOIUL DIN PARTID: „Aseară ne-am întâlnit mai mulţi...” News alert 10:38 SCANDAL în PSD. Un NUME GREU din PARTID dă de pământ cu PUCIȘTII 10:32 De ce TACE Dăncilă? Omul care îl poate TERMINA pe Dragnea ÎNCĂ NU s-a HOTĂRÂT de partea cui e. Opinie de DAN ANDRONIC 10:13 CEx al PSD. BOMBĂ DE ULTIMĂ ORĂ! Strategul Dragnea a rezolvat o mare problemă. MESAJUL ESTE CLAR. Breaking news 15:20 A apărut o NOUĂ poză care îl ARUNCĂ în AER pe DRAGNEA. Victor Ponta dă LOVITURA de GRAȚIE, cu o zi înainte de CEx-ul DEBARCĂRII

Articole salvate