Casa Regală și Aviația. Regal istoric în Evenimentul Istoric

Casa Regală și Aviația. Regal istoric în Evenimentul Istoric Sursa foto: EVZ

Casa Regală și Aviația - regal istoric în Evenimentul Istoric. Care a fost rolul regelui Carol al II-lea în dezvoltarea acestei arme?

Casa Regală încă de la Carol I a acordat o atenție aviației, care atunci se dezvolta, mai ales că inventatorul Aurel Vlaicu a construit primele avioane românești la Arsenalul Armatei. Inițiativa lui Traian Vuia a fost una izolată și a ținut numai de voința lui particulară. Chiar dacă România nu a ajuns să manufactureze avioane așa cum făcea Franța lui Bleriot, un drum se deschisese. Aveam piloți ca George Valentin Bibescu, Bazu Cantacuzino, Ion Dobran, Mariana Drăgescu, Traian Udriski și alții.

Carol al II-lea în lungile sale perioade de exil înainte de a fi regele României prețuise aviația, văzând ce importanță i se acorda în Marea Britanie sau în Germania. Chiar și Ungaria lua avioane din Austria. Așadar, venit pe tron la 8 iunie 1930 și mai ales după lovitura de stat din 11 februarie 1938, Carol al II-lea și-a dorit o aviație competitivă.

Casa Regală și Aviația - Carol al II-lea fondează Ministerul Aerului și Marinei

Evenimentul Istoric din Iunie 2024 prezintă pe larg cum a încercat, timp de un deceniu, Carol al II-lea să dezvolte aviația. Practic, la Brașov, se vor produce primele avioane de vânătoare românești cu nimic mai prejos decât cele germane, britanice, americane. italiene. Generalul Paul Teodorescu, cel care azi odihnește la Mânăstirea dintr-un Lemn a fost pentru scurt timp Ministrul Aerului și Marinei, cam singura dată când Aviația a avut ministerul ei în organigrama unui guvern românesc.

Ne puteți urmări și pe Google News

Carol al II-lea și-a dorit să aibă la el în țară de la autostrăzi, canale navigabile de interior, la artilerie, granițe apărate de cazemate la aviație militară performantă. Desigur, climatul politic intern și extern, economia nu au ținut pasul cu viziunea lui. Mai adăugăm corupția endemică a camarilei sale și vedem de ce dintre toate, aviația a reușit să se impună. România a avut piloți care s-au acoperit de glorie pe ambele fronturi, de Est și de Vest, atât bărbați cât și femei.

Pentru a vedea cum s-a desfășurat operațiunea de creare și înzestrare a flotei aeriene a României Mari, cițiți Evenimentul Istoric din iunie 2024!

Evenimentul istoric

Sursa foto: Evenimentul istoric

 

Revista presei
Ghidul suprem Yin Yang