Românii își pot cumpăra de mai mulți ani de zile vechimea la pensie. Tarifele au crescut din ce în ce mai mult în ultimii ani, iar tendința pare să se mențină și în 2023. Cei care vor să facă acest lucru trebuie să fie conștienți de noile modificări.
Peste 22.000 de români și-au cumpărat ani de vechime la pensie în ultimii doi ani. Românii fac acest pas pentru a atinge acei 15 ani de stagiu minim de cotizare la sistemul de pensii cerut de legislația. Cei care decid să își cumpere ani de vechime în muncă trebuie să știe că au nevoie de un contract încheiat cu Casa Națională de Pensii Publice (CNPP).
„Persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuției de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale”, se precizează în Ordonanța de Urgență 163 din 2020.
Legea prevede că românii pot cumpăra maxim șase ani de vechime înaintea vârstei de pensionare. Este important de precizat că pensia pentru acești ani se va calcula în funcție de salariul minim pe economie. Prețurile pentru un an de vechime au crescut considerabil în ultima perioadă. Cei care vor să facă acest pas trebuie să știe că fiecare an costă 9.000 de lei.
Cât costă un an în 2023
Persoanele care vor să cumpere ani de vechime trebuie să facă o plată lunară de 750 de lei în 2023, față de 638 în anul precedent. Acest lucru înseamnă că pentru șase ani de vechime un român trebuie să plătească 54.000 de lei. Această sumă poate fi achitată în rate sau într-o singură tranșă. Mai mult decât atât, cei care vor să facă acest pas trebuie să știe că pot încheia contracte doar până pe 1 septembrie.
În legea actuală se precizează că „până la data de 1 septembrie 2023, persoanele care nu au calitatea de pensionar pot încheia un contract de asigurare socială în vederea obținerii pensiei pentru limită de vârstă. Perioadele de timp pentru care se poate încheia contractul de asigurare socială și efectua plata contribuției de asigurări sociale sunt cele cuprinse între data împlinirii vârstei de 18 ani și data împlinirii vârstei standard de pensionare. Plata contribuției de asigurări sociale datorate se efectuează într-o singură tranșă sau eșalonat, în tranșe lunare, până la data de 31 august 2023”, potrivit Capital.