Care sunt localitățile unde românii ies la pensie mai repede cu doi ani
- Andrei Narița
- 27 iulie 2022, 18:03
Persoanele care au locuit peste 30 de ani în zone poluate pot beneficia de reducerea vârstei de pensionare, potrivit Legii pensiilor 263/2010. Parlamentarii au hotărât că este nevoie de o extindere a listei localităților poluate.
Românii care trăiesc în localitățile Turburea, judeţul Gorj, din Borsec, judeţul Harghita, și cei din Grinţieş, judeţul Neamţ se vor putea pensiona cu doi ani mai devreme decât restul din cauza nivelului mare al poluării de acolo.
Mai exact, Legea nr. 258/2022, publicată cu puțin timp în urmă în Monitorul oficial, adaugă cele trei localități pe lista celor poluate, astfel locuitorii și cei din apropierea lor, pe o rază de opt kilometri, pot ieși la pensie cu doi ani mai repede fără a suferi penalizări.
În cazul pensionării anticipate parțiale se aplică o scădere procentuală a cuantumului pensiei.
Parlamentarii se gândesc la românii ce trăiesc în localități cu un nivel de poluare ridicat
Extinderea listei vine în contextul în care în comuna Grințieș se află cel mai mare zăcământ de uraniu din România, ce a fost exploatat până la începutul anilor 2000.
De asemenea, în localitatea Borsesc, cei care trăiesc acolo au fost expuși pulberilor și noxelor din cauza activității de extracție, preparare și ardere a cărbunelui.
Aşadar, de mâine, 28 iulie, cei care fac parte din localitățile menționate cu un grad foarte mare de poluare pot ieși la pensie cu doi ani mai devreme față de vârsta standard.
Ultima modificare a listei localităților poluate în care românii pot ieși mai devreme la pensie a avut loc la sfârșitul lunii mai, scrie avocat.net.
Reamintim că la nivel național, pensionarii de asigurări sociale dețin ponderea majoritară din numărul total, respectiv 4,643 milioane de persoane, în scădere cu 9.000 comparativ trimestrul precedent.
Miercuri, 27 iulie, ministrul Finanțelor a declarat că de la începutul anului, pensiile din România vor crește.
"Cu siguranţă, pensiile vor creşte de la 1 ianuarie 2023. Cu cât vor creşte, acest răspuns va veni în urma "votului" în care economia funcţionează în acest an. Dar, cu siguranţă, o creştere va fi, astfel încât erodarea de putere de cumpărare suferită cel puţin pe al doilea semestru să fie compensată", a declarat, miercuri, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu. De asemenea, Oficialul român a anunțat că această măsură va fi discutată în coaliția de guvernare.
În acest moment legislația pentru ieșirea la pensie prevede o vechime minimă de 15 ani în câmpul muncii și 35 de ani pentru pensia de limita de vârstă.