Casa lui Sadoveanu, roasă de „cancerul lemnului”

Casa lui Sadoveanu, roasă de „cancerul lemnului”

Obiectele din lemn din Muzeul Mihail Sadoveanu şi Casa Memorială Visarion Puiu, dar şi câteva chilii de la Mănăstirea Agapia, din judeţul Neamţ, sunt în pericol de a fi distruse de o ciupercă foarte agresivă, cunoscută popular sub denumirea de „cancerul lemnului”.

În plus, sporii de la ciuperca Merulius Lacrymans pot cauza afecţiuni respiratorii grave, avertizează medicii. Ciuperca a recidivat Muzeul Mihail Sadoveanu s-a mai confruntat cu asemenea probleme şi la începutul anilor ´90. „S-au făcut eforturi uriaşe pentru stârpirea ei. A fost înlocuit lemnul, dar a reapărut. Ciuperca pune în pericol monumentul şi tot ce e în preajma lui”, susţine Adrian Alui Gheorghe, directorul Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Neamţ. Autorităţile spun că, cel mai probabil, muzeul va fi închis, iar miile de exponate vor fi mutate.

„Am sesizat Comisia Naţională a Monumentelor şi am cerut să se intervină rapid, pentru că lucrurile se pot agrava”, completează directorul Alui Gheorghe. Ciuperca Merulius Lacrymans e catalogată de biologi drept o bombă cu ceas, care trebuie anihilată prompt. Chiliile de la Agapia, pline de „cancerul lemnului”

În ce priveşte situaţia de la Aga pia, autorităţile dau vina pe firma care a reabilitat chiliile măicuţelor, unde s-a constatat pre zenţa ciupercii. „Este posibil ca situaţia să fie mult mai gravă, deoarece sporii pot fi prezenţi în toate casele din preajmă”, susţine Vasile Cucoş, primarul din Agapia. Stareţa Olimpiada Chiriac a afirmat că două maici au deja probleme de sănătate, fiind sub tratament.   „Muncitorii au folosit lemn verde, care nu avusese timp să se usuce şi au pus material de umplutură pe timp de iarnă. Peste acesta, s-a aşezat podeaua, tot din lemn verde, iar apoi, culmea, a fost şi vopsită. Lemnul nu a mai putut să respire şi a fost creat un mediu umed, care a permis ciupercii să se dezvolte”, explică biologul Constantin Blaj, de la Muzeului de Ştiinţe Naturale din Piatra-Neamţ. Sterilizare prin foc

Pentru a stârpi ciuperca, trebuie îndepărtat în totalitate lemnul afectat, dar şi cel din imediata vecinătate. Iar suprafeţele care nu sunt din lemn trebuie sterilizate prin foc, cu ajutorul unei lămpi. „Ciuperca poate provoca alveolită, o boală a plămânilor, care se manifestă prin tulburări ale capacităţii respiratorii (gâfâială la efort şi tuse uscată)”, atrag atenţia specialiştii epidemiologi.

Ne puteți urmări și pe Google News