Casa Albă, despre traversarea celor două nave de război prin apele din strâmtoarea Taiwan. „Acest lucru a fost planificat”

Casa Albă, despre traversarea celor două nave de război prin apele din strâmtoarea Taiwan. „Acest lucru a fost planificat”

Un oficial de la Casa Albă a declarat că traversarea celor două nave de război americane duminică prin apele internaţionale din strâmtoarea Taiwan nu a fost o amenințare și nici o acțiune planificată.

Traversarea celor două nave de război americane duminică prin apele internaţionale din strâmtoarea Taiwan este în concordanță cu politica americană „o singură Chină”, a declarat un oficial de la Casa Albă.

„Acest lucru a fost planificat cu mult timp în urmă”, a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, la CNN, despre prima traversare a strâmtorii de către navele de război americane de când preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, a vizitat Taiwanul la începutul acestei luni, ceea ce a înfuriat China, scrie Reuters, relatează Mediafax.

Trecerea celor două nave este „în concordanţă cu politica noastră privind o singură China, foarte coerentă cu dorinţa noastră de a ne asigura că putem continua să lucrăm pentru un Indo-Pacific liber şi deschis”, a spus el.

Ne puteți urmări și pe Google News

China revendică Taiwanul drept teritoriu propriu împotriva obiecţiilor guvernului ales democratic din Taipei. Din cauza vizitei neanunţate de ​​la începutul lunii august a preşedintelui Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi, Beijingul a făcut o serie de excercitii militare pe lângă insulă.

Statele Unite nu au relaţii diplomatice formale cu Taiwan, dar sunt obligate prin lege să ofere insulei mijloacele de a se apăra. China a lăsat de înțeles că va face orice pentru a pune Taiwanul sub controlul său.

Tensiuni în jurul Taiwanului

Două nave de război ale marinei americane au navigat prin apele internaționale din strâmtoarea Taiwan, au declarat pentru trei oficiali americani, aceasta fiind prima operațiune de acest fel de la vizita cu scandal a lui Nancy Pelosi.

În ultimii ani, navele de război americane și, ocazional, cele ale unor națiuni aliate, precum Marea Britanie și Canada, au navigat în mod obișnuit prin strâmtoare, atrăgând furia Beijingului. Călătoria nu a fost pe placul Beijingul, care a văzut-o ca pe o încercare a SUA de a interveni în afacerile interne ale Chinei.

Strâmtoarea Taiwan a fost o sursă frecventă de tensiuni militare de când guvernul învins al Republicii Chineze a fugit în Taiwan în 1949.