Casa Albă confirmă că Rusia dezvoltă o armă nucleară anti-satelit. Joe Biden cere explicații

Casa Albă confirmă că Rusia dezvoltă o armă nucleară anti-satelit. Joe Biden cere explicații Casa Albă. Sursa foto: Dreamstime.com

Casa Albă a confirmat că Rusia dezvoltă o nouă armă nucleară anti-satelit. John Kirby purtătorul de cuvânt pentru securitate națională a declarat că pentru moment proiectul Moscovei nu este o amenințare imediată. Președintele american Joe Biden a dispus inițierea dialogului diplomatic pentru a cere explicații Kremlinului, în condițiile în care arma nucleară ar încălca normele unui tratat internațional.

Purtătorul de cuvânt pentru securitate națională al Casei Albe, John Kirby a confirmat faptul că Rusia dezovltă o capabilitate ”anti-satelit”. În aceste condiții, președintele american Joe Biden a solicitat inițierea unor discuții directe cu Moscova pe marginea acestui subiect.

„Rusia dezvoltă o armă nucleară anti-satelit”

Concret, Rusia dezvoltă o armă nucleară capabilă să elimine sistemul satelitar aflat pe orbita Pământului. Informațiile au fost publicate într-un comunicat emis de președintele Comitetului de Informații din Camera Reprezentanților, Michael Turner. Noul proiect dezvoltat de Moscova reprezintă o amenințarea reală la adresa siguranței naționale amricane.

Pe de altă parte, în declarația de presă a oficialului american John Kirby nu a făcut referire la capacitatea nucleară a armei pe care o dezvoltă Federația Rusă. Pentru moment, nu reprezintă „o ameninţare imediată pentru securitatea nimănui. Aceasta este o capabilitate pe care ei (Rusia) o dezvoltă. Noi încă analizăm informaţiile”, a mai spus oficialul Casei Albe”, a adăugat John Kirby.

Ne puteți urmări și pe Google News

Washington cere explicații Moscovei

Oficialul Casei Albe a adăugat că liderul de la Casa Albă a dispus inițierea unor acțiuni diplomatice pentru a solicita informații suplimentare Moscovei, în condițiile în care un astfel de proiect ar încălca convențiile unui tratat internațional.

Turner i-a cerut președintelui american să declasifice informațiile despre posibila amenințare la adresa securității naționale. Statele Unite ale Americii, deși cea mai puternică națiune lume, nu are în prezent capacitatea de contracara o astfel de armă.

Joe Biden cere explicații Moscovei despre arma nucleară anti-satelit

Joe Biden. Sursa foto: Administratia Prezidentiala

Rusia nu a confirmat zvonurile

Publicația americană New York Times a relatat că noile capabilități militare ale Rusiei sunt în faza de dezvoltare. În plus, Moscova nu a lansat nicio armă de acest gen pe orbita Pământului.

Oficialii de la Moscova nu au infirmat nici confirmat zvonurile potrivit cărora ar construi o armă nucleară anti-satelit. Pe de altă parte, Kremlinul acuză Washingtonul că a lansat aceste zvonuri pentru a forța Congresul american să adopte proiectul privind deblcoarea pachetului de asistență financiară pentru Ucraina, în valoare de 60 de miliarde de dolari.