Cât costă o carte de identitate românească falsă, în Republica Moldova

Cât costă o carte de identitate românească falsă, în Republica MoldovaSursa foto: Arhiva EVZ

Din diverse motive, mulți cetățeni apelează la rețele specializate în falsificarea și plasarea cărților de identitate românești. Prețurile variază, în funcție de documentele falsificate.

Cărțile de identitate românești sunt la mare căutare în Republica Moldova.  Joi, 7 decembrie, o carte de identitate românească, cu semne evidente de falsificare, a fost ridicată în punctul de trecere a frontierei Leușeni. Documentul a fost prezentat de un tânăr din Republica Moldova, în vârstă de 23 de ani.

”Conform analizei de risc, polițiștii de frontieră au supus persoana controlului de nivelul II, iar în rezultat au descoperit cartea de identitate, eliberată pe numele său de către autoritățile române.

La verificarea minuțioasă a documentului, a fost stabilită prezența indicilor rezonabili de falsificare. Din declarații s-a aflat că actul fusese obținut, prin intermediari, contra sumei de 300 euro. În fapt, documentul cu pricina va ajunge în laboratorul criminalistic al IGPF pentru expertiză. Cercetările continuă în vederea elucidării circumstanțelor”, se arată într-un comunicat transmis de Poliția de Frontieră.

Cărțile de identitate românești, falsificate în Republica Moldova

În luna septembrie, un grup infracțional organizat, specializat în trafic de persoane, confecționarea actelor false și organizarea migrației ilegale, a fost prins de poliția din Republica Moldova. Membrii grupului ar fi confecționat cărțile de identitate românești false, pe care le vindeau contra sumei de 100-250 de euro, în unele cazuri și cu 1.800 de euro.

Pașaport, redobândirea cetățeniei române

Sursa foto: Arhiva EVZ

Ofițerii Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane al Inspectoratului Național de Investigații (INI), în comun cu procurorii Procuraturii Generale, au documentat activitatea grupului. În urma investigațiilor, oamenii legii au reținut 14 suspecți, cu vârstele cuprinse între 28 și 56 de ani.

Aceștia sunt bănuiți că ar fi perfectat cărți de identitate false, precum și alte acte de identitate românești, pe numele cetățenilor din Republica Moldova, dar și a altor persoane, care nu sunt cetățeni și nici rezidenți ai statelor Uniunii Europene, cu scopul de a permite migranților aflarea pe teritoriul țării destinatare.

Totodată s-a stabilit că, pașapoartele românești false, confecționate pe teritoriul Republicii Moldova, pretinse a fi eliberate de autoritățile competente din România, erau vândute persoanelor pe numele cărora erau perfectate.

În acest caz au fost inițiate cauze penale pentru confecţionarea, deţinerea, vânzarea sau folosirea documentelor oficiale, a imprimantelor, ştampilelor sau sigiliilor false și organizarea migraţiei ilegale.

Recomandările noastre