Fără permis de acces în zona de frontieră pentru cetățenii din Republica Moldova

Fără permis de acces în zona de frontieră pentru cetățenii din Republica Moldova Republica Moldova. Sursa foto: Dreamstime.com

Cetățenii din Republica Moldova nu vor mai avea nevoie de permis de acces în zona de frontieră. Guvernul de la Chișinău a aprobat proiectul legii cu privire la frontiera de stat.

Frontiera de stat. Toate persoanele din Republica Moldova vor avea acces în zona de frontieră, cu posibilitatea identificării, la necesitate, a identității lor de către Poliția de Frontieră. ”Guvernul a aprobat proiectului legii cu privire la frontieră, în care este reglementat mecanismul de gestionare a fluxurilor migraționiste, care s-a dovedit a fi lacunar în circumstanțe excepționale.

Totodată, sunt simplificate procedurile de acces al persoanelor în zona de frontieră. Astfel, nu va mai necesară eliberarea unui permis de către Poliția de Frontieră. Vor avea acces toate persoanele, cu posibilitatea identificării, la necesitate, a identității lor de către Poliția de Frontieră. Această măsură este aplicată și în scopul susținerii și promovării turismului, or în zona de frontieră sunt localizate numeroase rezervații și locuri pitorești.

Republica Moldova, turism

Sursa foto: Arhiva EVZ

Consecvent, se urmărește fortificarea sistemului de control al frontierei, precum și dezvoltarea şi aplicarea graduală a instrumentelor de supraveghere a frontierei, pentru a corespunde statutului de garant de securitate în regiune.

Ne puteți urmări și pe Google News

Prezentul proiect prevede expunerea actualei Legi cu privire la frontieră într-o redactare nouă, inclusă în Planul de acțiuni al Guvernului pentru anul 2023”, se arată într-un comunicat transmis de Poliția de Frontieră a Republicii Moldova”.

Frontiera de stat a Republicii Moldova

Frontiera de stat a Republicii Moldova reprezintă linia naturală sau convenţională care marchează limitele externe ale teritoriului asupra căruia Republica Moldova îşi exercită suveranitatea exclusivă pe uscat, pe sectoarele acvatice, subterane, aeriene şi care trece, în linie dreaptă, de la un semn de frontieră la altul ori, acolo unde frontiera de stat nu este marcată în teren cu semne de frontieră, de la un punct de coordonate la altul.

Pe fluvii şi pe celelalte ape curgătoare frontiera de stat este cea stabilită prin tratatele încheiate de Republica Moldova cu statele vecine, respectîndu-se principiul dreptului internaţional, conform căruia frontiera de stat trece pe mijlocul şenalului navigabil principal, iar pe apele curgătoare nenavigabile, pe la mijlocul pânzei de арă.

Frontiera stabileşte limitele spaţiale de acţiune a suveranităţii de stat a Republicii Moldova.

Lungimea totală a frontierei Republicii Moldova este de 1906 km, dintre care pe uscat 955 km, iar pe apă 951 km.

Partea de vest a Republicii Moldova se mărgineşte cu România, iar partea de est cu Ucraina.