Timp de secole, savanții au argumentat asupra veridicității spuselor lui Herodot, deoarece nu existau dovezi arheologice  că asemenea vase au existat vreodată, dar, recent, arheologii au descoperit o epavă „păstrată în mod fabulos” în apele din jurul orașului portuar Thonis-Heracleion.

„Abia după ce am descoperit această epavă am realizat că Herodot a avut dreptate”, a declarat Dr. Damian Robinson, directorul Centrului de arheologie maritimă al Universității din Oxford, care a dat publicității concluziile escavării. „Ceea ce a descris Herodot este ceea ce privim”, a completat el.

Inițial, măsurând până la 28 de metri lungime, aceasta este una dintre primele bărci antice de comerț care a fost descoperită vreodată.

Robinson a adăugat: „Herodot descrie bărcile ca având „coaste” interne luni. Nimeni nu a știut cu adevărat ce însemna asta… Această structură nu a fost văzută niciodată arheologic. Apoi am descoperit această formă de construcție pe această barcă și este absolu ceea ce spune Herodot”, conform The Guardian