Cartier de lux cu o groapă uriașă de gunoi în spate
- Georgeta Petrovici
- 6 martie 2015, 00:00
Aproape două hectare de teren de la marginea Timișoarei oferă o imagine apocaliptică. Zona e în întregime acoperită cu tone de gunoaie, în principal resturi de materiale de construcții, de la casele ridicate în zonă. Autoritățile își pasează responsabilitatea.
Terenul din spatele CET-ului și al stației de sortare a deșeurilor din sudul Timișoarei este acoperit cu resturi de materiale de construcții. Oficial, zona aparține comunei Giroc, fiind pe teritoriul administrativ al satului aparținător, Chișoda. În zonă e o baltă, pe suprafața căreia plutesc o sumedenie de resturi. O caroserie de Mercedes, bucăți de material izolant, cabluri, resturi de moloz și o mare de PET-uri acoperă terenul din jurul bălții. Sunt resturi aruncate de oameni potenți financiar, care și-au construit vile în zonă.
Vecini celebri
„Cum răsare o vilă, răsar și mormane de moloz și resturi de șantier pe terenul viran”, spune viceprimarul din Giroc, Ilie Gâlca. Comuna respectivă, cu satele adiacente, e a doua zonă rezidențială ca importanță la marginea Timișoarei. Au case în zonă doi senatori, cântăreți celebri de muzică populară și un ministru.
FOTO: Cum răsare o vilă, răsar și mormane de moloz și resturi de șantier pe terenul viran
„Numai anul trecut, în Chișoda s-au dat 34 de autorizații de construcție. Avem realmente o problemă, balta aceea e un focar de infecție. Cum începe o construcție, apar și deșeurile aruncate aici, ilegal. pus și pază, zilnic până la ora 17.00, însă oamenii vin și deversează resturile din șantiere, noaptea, astfel că nu reușim să îi prindem sau să îi identificăm. Noi încercăm să acoperim balta pe lângă care se aruncă toate murdăriile, dar așteptăm să se îndrepte vremea”, a mai spus viceprimarul.
Nimeni nu-și asumă
Tot Gâlca afirmă că jumătate din terenul infestat ar aparține Timișoarei. Nu de aceeași părere sunt însă autoritățile din orașul de pe Bega. Reprezentantul companiei de salubritate a orașului, care are în zonă o stație modernă de sortare a deșeurilor, spune că terenul nu intră în teritoriul Timișoarei și că nu are de ce să salubrizeze zona. „Acel teren aparține de comuna Giroc. Noi nu avem nicio treabă cu gunoiul depus clandestin acolo, nefiind în zona noastră de operare și neavând, noi, abilități să aplicăm amenzi. Nici măcar Poliția Ecologică nu poate da amenzi, deoarece nu e teritoriul Timișoarei. Doar Garda de Mediu ar putea să intervină”, a spus Livian Hotico, purtătorul de cuvânt al Retim RWE Ecologic Service, compania de salubritate a Timișoarei.