Cărţi româneşti cenzurate moldoveneşte

Cărţi româneşti cenzurate moldoveneşte

Cărţile donate în luna mai a acestui an de autorităţile din Călăraşi oamenilor din localitatea cu acelaşi nume din Republica Moldova şi confiscate la vamă de autorităţile moldoveneşti au ajuns de curând la destinaţie.

Motivul: cărţile au fost trecute prin filtrul cenzurii de la Chişinău, relatează „Jurnal de Chişinău“.   Într-un interviu apărut în publicaţia citată, şeful secţiei de cultură din raionul Călăraşi, Sergiu Cojocaru, a declarat că vameşii au reţinut cărţile de frica lui Victor Stepaniuc, vicepremier al Republicii Moldova. „Toţi funcţionarii (...) ziceau că atunci când o să ajungă la el (V. Stepaniuc), acesta o să spună că, iată, poeţi din Muntenia, Bucovina, dar noi ce, nu-i avem pe-ai noştri?“, a afirmat Cojocaru. Potrivit acestuia, dintre cele circa 3.300 de cărţi donate au fost înlăturate 57 de titluri care conţineau cuvântul „român“, la indicaţia Ministerului Educaţiei şi Tineretului, precum şi 14 opere neagreate de Ministerul Culturii şi Turismului din Republica Moldova.

Pe lista cărţilor interzise se numără, printre altele, „Istoria românilor“, de Constantin Drăgan, „Basarabia - pământ românesc“, de N. Titulescu, dar şi „Istoria lui Ştefan cel Mare“, de Nicolae Iorga, „Cântarea României“ de Alecu Russo, „Pădurea Spânzuraţilor“, de Liviu Rebreanu, şi „KGB atacă“, de Paul Ştefănescu.

Ne puteți urmări și pe Google News