CARTEA SĂPTĂMÅNII: Despre Idei & Blocaje“

CARTEA SĂPTĂMÅNII: Despre Idei & Blocaje“

Horia-Roman Patapievici îşi lansează mâine, de la ora 18.00, la Librăria Cărtureşti, cartea „Despre Idei & Blocaje“, în care vorbeş te despre maladiile din cultura română, propunând în acelaşi timp un model al culturii bine rânduite.

 Cartea editată de Humanitas se vrea „o modestă propunere de a regândi cultura română pornind de la ceea ce îi lipseşte, fără a renunţa la ceea ce, în aparenţă, îi prisoseşte“.

Dezvoltând şi argumentele altor oameni de cultură, precum Benjamin Fundoianu, Eugen Ionescu sau Ioan Petru Culianu, Patapievici analizează conceptul de cultură „second hand“.   Publicăm aici un fragment din volum. „Reîntors printre noi, Eugen Ionescu ar relua argumentul din «Nu», corozivul său pamflet teologico-literar din 1934. De vreme ce există Dumnezeu, orice altă activitate în afara consideră rii existenţei Lui este inutilă, de nesusţinut. Pe cale de consecinţă, creaţia literară şi critica literară sunt inutile, valoarea culturală fiind în sine relativă, iar actul critic reversibil: orice se poate demonstra cu egală îndreptăţire.

Deci, ca orice cultură, cultura română, în loc să se ocupe de Dumnezeu, se rătăceşte în consecinţele absenţ ei Lui, risipindu-se în absurdităţile relativismului. Dar, în chip de cultură română, cultura noastră e inexistentă, deoarece unei analize obiective, dacă îi comparăm valorile pe care ea le omologhează cu valorile pe care marile culturi le confirmă, nu rezistă nimic.

În cuvintele limbii de azi, Eugen Ionescu ar spune că trăim într-o cultură second hand. (...) Mai aproape de noi, într-un text scris în 1982, dar publicat abia în 1991, Ioan Petru Culianu a dezvoltat următorul argument: cultura română de azi nu există; în România postbelică nu s-a produs nimic important; este o cultură radical provincială, în care nu există o selecţie a valorilor, nu se discută lucruri importante, iar nivelul discuţiilor ignoră dezbaterile la zi din alte părţi ale lumii; este o cultură în care, dacă rămâi, eşti automat un provincial, şi pe care, dacă o părăseşti, trebuie să o uiţi cât mai complet, pentru că, dacă nu o faci, rămâi marcat.“

Ne puteți urmări și pe Google News