Cartea care luminează „Sufrageria lui Oprea”. Dezvăluirile care vor provoca nopți albe
- Mihnea Talau
- 17 noiembrie 2020, 10:56
Actuala campanie electorală scoate la iveală scriitori nebănuiți. Astfel, un volum de „Memorii” al lui Gabriel Oprea stă să vadă lumina tiparului.
Evenimentele „la zi” din ultima perioadă au făcut ca debutul scriitoricesc să se consume pe tăcute, cu toate că generalul Oprea este candidat independent la alegerile din 6 decembrie.
În prefața - „Mărirea, Căderea și Revenirea (?) lui Gabriel Oprea” un loc aparte îl ocupă celebrul episod „Sufrageria lui Oprea”, devoalat de jurnalistul Dan Andronic.
Pentru reîmprospătarea memoriei
„Să reamintim, pentru reîmprospătarea memoriei, că Sufrageria lui Oprea desemnează chiar o sufragerie – o sufragerie reală – care e chiar sufrageria lui Gabriel Oprea. Dezvăluirile lui Dan Andronic din 31 decembrie 2017 au indicat această parte a unui apartament ca locul în care, în noaptea de 6-7 decembrie 2009, cînd s-au anunțat exit-poolurile celui de-al doilea tur al prezidențialelor, s-au strîns George Maior, directorul SRI, Florian Coldea, prim-adjunctul SRI, Laura Codruța Kovesi, procurorul General al României, sub pretextul unei cine private meșterite de Gabriel Oprea.
Deși despre acest moment s-a discutat mult timp după aceea în spațiul public, nici azi nu e limpede cum și de ce s-au adunat la Gabriel Oprea acasă șefii principalelor instituții de forță din România, dependenți în chip capital de obținerea unui al doilea mandat de către Traian Băsescu. Din toate punctele de vedere, ei trebuiau să se afle, fiecare, la locul de muncă într-o astfel de noapte. Să-și aranjeze ploile dacă Traian Băsescu pierdea? Să pună la cale contracararea acțiunii lui Mircea Geoană la CCR pe motiv că alegerile au fost fraudate?
Pentru a sărbători o victorie de care știau ca fiind sigură, chiar dacă la televiziuni Mircea Geoană desfăcuse sticla de șampanie? Dovedind că e un om de onoare, Gabriel Oprea, singurul în măsură să dea răspuns la aceste întrebări, pentru că în sufrageria lui s-a petrecut reuniunea, s-a mulțumit pînă acum cu explicații de complezență. Spun om de onoare, pentru că onoarea, dacă trece înaintea politicii, reclamă ca gazda să păstreze în veci discreție despre oaspeții invitați de ea la o cină privată.
Acestea ar fi cele două motive pentru care anunțul privind candidatura lui Gabriel Oprea merita mult mai multă atenție din partea presei decât a primit-o.
Sînt însă motive strict politice.
Există însă și un alt motiv, al treilea, mai puțin politic și mai mult omenesc. Pentru a-l înfățișa, se impune o scurtă recapitulare a destinului postdecembrist al lui Gabriel Oprea”, se arată în prefața volumului, scrisă de Ion Cristoiu, prezentată cu câteva ore în urmă de Gabriel Oprea, pe pagina sa de Facebook.