Un documentar despre o tânără din Glod, satul în care a „descălecat” Sacha Baron Cohen, a fost proiectat duminică, la Cluj.
Documentarul cu iz de telenovelă „Carmen Meets Borat”, regizat de Mercedes Stalenhoef şi proiectat duminică la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), în Ziua Romă, a avut - la dimensiuni mai mici, ce-i drept - aceeaşi soartă postfilmare ca şi „Borat! - Învăţături din America pentru ca toată naţia Kazahstanului să profite”. Carmen Ionela Ciorobea, eroina filmului, îm preună cu tatăl şi bunicul ei, i-a dat în judecată pe realizatorii documentarului, cerând daune de 30 de milioane de euro, pentru că n-ar fi primit niciun leu pentru filmare, deşi li s-a promis.
Olandeza Mercedes Stalenhoef a ajuns prin Glod cu un an înainte ca Sacha Baron Cohen să descopere că aici ar putea fi Kazakhstanul. S-a oprit în magazinul unde vindea Carmen, pe atunci în vârstă de 17 ani, şi i-a propus să-i devină personaj. E considerată fată bătrână de ai săi, într-un sat în care fetele se mărită la 15-16. Se uită la telenovele, de aceea o rupe puţin în spaniolă, şi visează să plece în Spania, unde „88 la sută din oameni e buni”. Regizoarea intenţiona să-şi urmărească eroina cale de 2-3 ani, şi a venit la nuntă, la botez, a filmat-o la magazin, la vila tatălui ei, umplând o cadă cu apă de la fântână, încălzind-o pe aragaz sau spălând la pârâu.
Însă tot ce i se întâmplă lui Carmen devine secundar când peste echipa documentarului cade din cer un subiect gras, un an mai târziu.
Pe urmele „The Glodiators”
Nelu şi Spiridon Ciorobea, tatăl şi bunicul lui Carmen, devin personaje în „Borat”, ultimul dintre ei ca „specialist în avorturi”. La puţin timp după, la uşa bunicului lui Carmen bat avocaţii străini care îi vor ajuta să-i dea în judecată pe cei de la 20th Century Fox, fără câştig de cauză însă, după cum se ştie. Su ma fabuloasă care se întrevedea la ori zont - 30 de milioane de dolari daune - face un sat întreg să viseze.
„Carmen Meets Borat” nu atinge subiectul „Glod versus Sacha Baron Cohen” decât de la jumătate, pornind de la câteva scene în care sătenii, majoritatea romi, le cer bani cameramanilor şi regizoarei. La câte astfel de secvenţe sunt, se pare că toţi cei spre care au îndreptat camera au cerut şi bani. Nimeni nu i-a căpătat, în cele din urmă. Mercedes Stalenhoef a asistat şi la o întâlnire a sătenilor cu avocaţii străini, care i-au botezat, ironic, „The Glodiators”.
„Carmen Meets Borat” a avut premiera mondială în noiembrie, la Festivalul de Film Documentar de la Amsterdam, unde trebuia să ajungă şi Carmen Ciorobea. Pentru că echipa a refuzat să plătească un bilet de avion şi pen tru avocatul fetei din Glod, ea a renunţat.