Evenimentul Zilei > Politica > Carmen Dan nu a retras solicitarea demiterii chestorului Bogdan Despescu de la șefia Poliției Române
Carmen Dan nu a retras solicitarea demiterii chestorului Bogdan Despescu de la șefia Poliției Române

Carmen Dan nu a retras solicitarea demiterii chestorului Bogdan Despescu de la șefia Poliției Române

Situație paradoxală în curtea Ministerului Afacerilor Interne. Oficialul de la Interne, Carmen Daniela Dan nu a retras solicitarea înaintată primului ministru de a-l elibera din funcție pe chestorul Bogdan Despescu. De asemenea, nici solicitarea de împuternicire la comanda IGPR a actualului șef al DGA Alexandru Cătălin Ioniță nu a fost suspendată, deși acesta i-a spus telefonic lui Mihai Tudose că nu vrea funcția

Starea de incertitudine continuă la vârful Poliției Române, după refuzul fostului premier, Mihai Tudose, de a-l elibera din funcție pe șeful Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR), chestorul Bogdan Despescu. Cererea de schimbare a lui Despescu, înaintată de ministrul Afacerilor Interne Carmen Dan, după scandalul generat de arestarea polițistului-pedofil Eugen Stan, este, încă, pe masa Guvernului. Oficiali din MAI au precizat, pentru „Evenimentul zilei”, că decizia de acceptare sau de respingere a solicitării lui Carmen Dan este, încă, în vigoare și se află la mâna viitorului premier. Nici cererea de a-l pune în funcția de șef al IGPR pe actualul director DGA, Cătălin Ioniță, nu este suspendată, deși ofițerul a acceptat în scris dar i-a spus lui Tudose că nu vrea funcția. Totodată, chestorul Mihai Voicu, împuternicit ca adjunct al șefului IGPR, a refuzat să plece din post, așa cum au făcut fostul șef al Poliției Capitalei, chestorul Dragoș Nicu și adjunctul acestuia comisarul șef Marius Ștefan. Ultimii doi, susțin oficialii MAI, au înaintat conducerii IGPR rapoarte cu solicitarea încetării împuternicirii pe funcțiile de comandă în care au fost numiți. Mai exact, Dragoș Nicu și Marius Ștefan au revenit pe funcțiile în care erau și nu și-au dat demisia, așa cum se vehiculat, inițial. În schimb, în cazul lui Mihai Voicu, conducerea MAI așteaptă finalizarea verificărilor declanșate, vineri, de Corpul de Control al ministrului Carmen Dan la IGPR, care efectuează primele cercetări la Poliția Capitalei.

Bogdan Despescu FOTO: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU

Raportul către premier, la MAI după trei zile

În context, oficiali ai MAI au precizat că raportul înaintat, vineri, de șeful Poliției Române, chestorul Bogdan Despescu ex-premierului Mihai Tudose a ajuns pe biroul lui Carmen Dan abia luni, iar aspectele prezentate în acest raport vor fi analizate de Corpul de Control al MAI, care efectuează cercetări la Inspectoratul General al Poliției Române. Tot luni a ajuns la MAI solicitarea de declanșare a cercetării prealabile pentru chestorul Mihai Marius Voicu și a chestorului Dragoș-Orlando Nicu. Cercetările în cazul celor doi urmează a se declanșa, conform legii și procedurilor interne, precizează MAI. De asemenea, la minister au ajuns și rapoartele de încetare a împuternicirii pe funcție a lui Dragoș Nicu și a lui Marius Ștefan. În privința raportului aparținând șefului Poliției Capitalei competența legală de a se pronunța pe acesta aparține conducerii MAI. Față de raportul adjunctului, urmează să dispună conducerea Poliției Române, întrucât, potrivit legii, raporturile de serviciu ale acestuia sunt gestionate la nivelul acestei instituții.

Furtună declanșată de polițistul pedofil

Ancheta declanșată de MAI la Poliția Română a fost demarată după ce s-a descoperit cazul polițistuluipedofil, Eugen Stan. Scandalul a izbucnit după ce s-a aflat că pedofilul care a agresat doi copii într-un bloc din Drumul Taberei este polițist, și a fost șoferul unui șef de la Brigada Rutieră a Capitalei. Ulterior, EVZ a dezvăluit că același polițist, Eugen Stan, a fost protagonistul unor cazuri de agresiuni sexuale asupra minorilor în anii 2009, 2012 și 2015, dar și asupra unei femei, în vârstă de 42 de ani. În urma arestării lui Eugen Stan, Carmen Dan i-a cerut demisia lui Despescu și a șefului Serviciului Omoruri, comisar șef Radu Gavriș. Însă, fostul premier Mihai Tudose a refuzat cererea oficialului MAI și a cerut un raport detaliat pe care șeful Poliției Române i l-a transmis vinerea trecută. În urma disensiunilor dintre Mihai Tudose și Carmen Dan s-a declanșat o adevărată furtună, mulți dintre polțiști luând apărarea chestorului Bogdan Despescu. A urmat ședința Comitetului Executiv al PSD în urma căreia Mihai Tudose și-a înaintat demisia iar situația de la conducerea Poliției Române a rămas în aer, până la desemnarea noului premier.