Caricaturiștii, eroii care râzând, biciuiau moravurile

Caricaturiștii, eroii care râzând, biciuiau moravurile

Caricaturiștii, eroii care râzând, biciuiau moravurile.  Caricatura a fost o modalitate de a lupta cu succes contra abuzurilor unei dictaturi și ale unei tranziții.

Caricaturiștii români care mi-au încântat copilăria și adolescența au fost Matei Aslan, Adrian Andronic și Mihai Stănescu. Din păcate, niciunul nu se mai află în această dimensiune.

Caricaturiștii eroi ai luptei cu dictatura: Matei ”Matty” Aslan

Unul dintre cei mai cunoscuți dintre caricaturiștii români a fost „Matty”. Pe numele de buletin Matei Aslan, Matty s-a născut la Ismail, Basarabia de Sud în România Mare, la 7 mai 1924. Având origine armeană, a învățat în orașele unde tatăl lui a lucrat ca director de bancă. Vorbim aici de Craiova, Piteși și Iași.  A început să deseneze caricaturi pentru ziare încă din 1946.

Între caricaturiștii din anii dictaturii, figura lui Matty se detașa prin desenele și poantele pe care le atașa acestora. A avut rubrică permanentă în „România liberă”, cunoscută de noi toți drept „Una pe zi”. Ne-a părăsit la București, la 21 septembrie 1995.

Caricaturiștii de legendă ai României: Adrian Andronic

Între caricaturiștii români ai secolului XX, Adrian Andronic s-a remarcat la vârsta de numai 17 ani. S-a născut la București, pe 10 februarie 1939. A publicat în „Scînteia tineretului”, la „Urzica” înainte de 1989 și la „Evenimentul Zilei”. A publicat  cinci albume de caricaturi.  A studiat la Institutul de Arhitectură „Ion Mincu” din București.

Colegul său, Sandu Florea își amintea: „În aceastã atmosferã am pãşit pe porţile Institutului în 1965. Îmi amintesc cã, în holul de la intrare, o mulţime de studenţi se înghesuiau în fata unui panou uriaş şi se amuzau copios. Panoul era plin ochi cu caricaturi ce ilustrau evenimentele zilei din viaţa studenţilor şi a profesorilor. Desenele erau semnate de studentul din anul cinci Adrian Andronic, care devenise deja cunoscut prin caricaturile sale din Urzica, ce se bucurau de un succes monstru printre studenţi şi profesori”.

Adrian Andronic ne-a părăsit la 24 august 2013.

Mihai Stănescu - caricaturistul veșnic revoltat

Între caricaturiștii României secolului XX, Mihai Stănescu este de asemenea un nume de legendă. S-a născut la Grădiștea-Ilfov la 29 iulie 1939. Deși familia îl vedea medic, a ales Artele Plastice. A lucrat ani de zile ca grafician la Ministerul Turismului, devenind liber profesionist din 1978. Din 1990, și-a deschis un magazin unde vindea tricouri imprimate cu desenele sale, albume și alte suveniruri. Ne-a părăsit la 14 aprilie 2018. Cu o săptămână înainte, a câștigat premiul cel mare la un concurs-festival de caricatură la Craiova.

Ne puteți urmări și pe Google News