Care tip de vechime în muncă e recunoscută la stabilirea pensiei

Care tip de vechime în muncă e recunoscută la stabilirea pensiei

Stagiul de cotizare în sistemul public de pensii include perioadele de timp pentru care s-au plătit contribuții la asigurări sociale. În anumite situații, însă, deși beneficiarul nu a plătit contribuții, perioadele se iau în calcul la stabilirea vechimii în muncă.

Ca să poată ieși la pensie pentru limită de vârstă, o persoană trebuie să aibă un stagiu maxim de cotizare de 35 de ani și vârsta de 65 de ani, dacă este bărbat, și 30 de ani de stagiu și 60 de ani și jumătate, dacă este femeie. Sau măcar 15 ani de vechime în muncă, așa cum prevede Legea 263 din 2010.

Potrivit acesteia, stagiul de cotizare rezultă în urma adunării perioadelor de timp pentru care s-au plătit contribuțiile la asigurările sociale în sistemul public de pensii. Legea mai prevede că la stabilirea stagiului de cotizare se iau în calcul și perioadele de timp lucrate legal în alte țări ale UE sau cu care România are convenții în acest sens, în condițiile reglementate de normele juridice la care țara noastră este parte.

Cum se dovedește vechimea

Ne puteți urmări și pe Google News

„Documentul în baza căruia se face dovada vechimii în muncă înainte de 1 aprilie 2001 este carnetul de muncă, dacă acesta are înscrise în el toate perioadele de activitate realizate de asigurat”, a explicat Angelica Mihail, directorul de comunicare al Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP). Vechimea în muncă se poate dovedi și cu adeverințele-tip eliberate de foștii angajatori, conform modelului din normele de aplicare ale Legii 263 din 2010.

Perioadele asimilate stagiului de cotizare

Legea în vigoare permite ca, în anumite situații, perioadele în care beneficiarul nu a plătit contribuții la asigurările sociale să fie totuși asimilate stagiului de cotizare. Aceste situații se referă la perioadele în care persoana a primit pensie de invaliditate, a urmat cursurile de zi ale unei universități acreditate, cu condiția finalizării acestora cu o diplomă. Stagiul militar satisfăcut este și el considerat perioadă asimilată, ca și perioadele în care persoana a fost concentrată, mobilizată sau prizonieră (Decretul-lege nr. 118/1990).

Între sistemul public de pensii şi sistemele proprii de asigurări sociale neintegrate lui (avocați și membri ai cultelor recunoscute de lege) se recunosc reciproc stagiile de cotizare, respectiv vechimea în muncă sau în serviciu, în vederea deschiderii drepturilor la pensie pentru limită de vârstă, de invaliditate şi de urmaş.

Exemplul nr. 1:

Întrebare: Când se poate pensiona un bărbat născut la 09.09.1955 care a realizat un stagiu de cotizare în sistemul public de pensii de 33 ani și 7 luni, din care 1 an și 4 luni - stagiu militar și de 5 ani în sistem neintegrat (sistemul de asigurări sociale al avocaților).

Legea prevede că: vârsta standard de pensionare este de 65 ani; stagiul complet de cotizare - de 35 ani; stagiul minim de cotizare - 15 ani; Stagiul de cotizare realizat în sistem public este de 33 ani și 7 luni: Stagiul de cotizare luat în calcul la deschiderea dreptului la pensia anticipată și anticipată parțială este de 32 ani și 3 luni (din stagiul de cotizare de 33 ani și 7 luni deducem armata care reprezintă perioadă asimilată stagiului de cotizare și nu se valorifică la stabilirea pensiei anticipate și anticipate parțiale)

Stagiul de cotizare realizat în sisteme neintegrate: 5 ani.

Persoana în cauză nu are dreptul la pensie anticipată sau anticipată parțială la împlinirea vârstei de 60 de ani (respectiv cu 5 ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare) deoarece nu a realizat stagiul complet de cotizare de 35 ani pentru pensia anticipată parțială sau de 43 ani pentru pensia anticipată. La stabilirea stagiului de cotizare pentru pensia anticipată și anticipată parțială nu se valorifică stagiul realizat în sistem neintegrat. Persoana menționată are dreptul la pensie anticipată parțială numai dacă își completează stagiul de cotizare cu 1 an și 5 luni. Poate solicita pensia pentru limită de vârstă la împlinirea vârstei standard de pensionare de 65 ani.

Exemplul nr. 2

Întrebare: Când se poate pensiona un bărbat născut la 10.09.1950 care a realizat un stagiu de cotizare în sistemul public de pensii de 13 ani și 7 luni, din care 1 an și 4 luni - stagiu militar și 5 ani în sistem neintegrat (sistemul de asigurări sociale al avocaților).

Persoana în cauză nu are dreptul la pensie anticipată sau anticipată parțială deoarece nu a realizat stagiul complet de cotizare de 35 ani pentru pensia anticipată parțială sau de 43 ani pentru pensia anticipată. La stabilirea stagiului de cotizare pentru pensia anticipată și anticipată parțială nu se valorifică stagiul realizat în sistem neintegrat. Abia la 65 de ani va avea dreptul la pensie pentru limită de vârstă, deoarece va îndeplini condiția de stagiul minim de cotizare de 15 ani. Exemplele au fost oferite de Isabel Bogdan, directorul-executiv al Casei Județene de Pensii Vaslui.

Cititorii ne pot scrie pe adresa de e-mail secretariat@evzgroup.ro sau la re dacția Evenimentul zilei, pe adresa Bd Dimitrie Pompeiu nr. 6 sector 2, București.