Care sunt scenariile în funcție de care vor funcționa școlile. Când și în ce condiții se va reveni la sistemul online

Care sunt scenariile în funcție de care vor funcționa școlile. Când și în ce condiții se va reveni la sistemul online sursa: arhivă EVZ

S-au stabilit scenariile în funcție de care se vor susține orele de curs în școli. Acestea se vor aplica odată cu redeschiderea școlilor pentru noul an școlar și sunt asemănătoare cu cele din anul 2020, însă limita în funcție de care învățământul din scenariul 1 trece în scenariul 2 este de 6 cazuri confirmate cu COVID-19 la mia de locuitori din localitate.

Ordinul comun al miniștrilor Sănătății și Educației „pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2”, consultat de Edupedu.ro, se află încă în stadiul de document de lucru și ar putea suferi modificări până miercuri, 1 septembrie, când, la ora 10, va fi prezentat de Ioana Mihăilă și Sorin Cîmpeanu.

Miniștrii au hotărât. Ce măsuri trebuie să respecte elevii

Ordinul prevede că „distanța între elevi rămâne cea de minimum 1 metru, sau maximum posibilă, acolo unde acel metru nu se poate realiza”. „Școala trebuie să asigure permanent un stoc de rezervă de măști și materiale de protecție pentru elevi/studenți/personal. Elevii și copiii de grădiniță cu probleme grave de sănătate, certificate medical, cu vârsta sub 12 ani (vârsta de la care pot fi vaccinați) pot fi scutiți de școală cu prezență fizică. La fel și cei cu vârsta mai mare de 12 ani, dacă sunt imunodeprimați.

Pentru aceștia, unitățile de învățământ nu mai sunt obligate să asigure școală online, ci ordinul prevede următorul lucru: „conducerile unităților de învățământ vor identifica, după caz, soluții pentru asigurarea procesului educațional”.

Ne puteți urmări și pe Google News

A fost eliminată prevederea prin care personalul didactic aflat în grupe de risc putea desfășura activități didactice în sistem online, în baza unei adeverințe emise de medicul de medicina muncii sau de medicul curant”, prevede documentul.

Noile reguli de prezență fizică la școală. Ce scenarii s-au stabilit pentru funcționarea unităților de învățământ

Scenariul 1 prevede: „Participarea zilnică a tuturor antepreșcolarilor / preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, până la incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate mai mică sau egală cu 6/1.000 de locuitori”.

Potrivit documentului consultat de sursa citată, Scenariul 2 pentru funcționarea școlilor prevede:

„a) Participarea zilnică cu prezență fizică în unitățile de învățământ a tuturor antepreșcolarilor / preșcolarilor și elevilor din învățământul special, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție. Dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 6/1.000 de locuitori, până la instituirea stării de carantină la nivelul localității.

b) participarea zilnică, în sistem online a tuturor elevilor. Dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 6/1.000 de locuitori, până la instituirea stării de carantină la nivelul localității. În situații justificate de infrastructură și resursele existențe, unitățile de învățământ sau unitățile conexe pot desfășura activități didactice în sistem online cu aprobarea Inspectoratului școlar județean”.

Consiliul Județean pentru Situații de Urgență va aproba periodic aceste scenarii cu avizul DSP.

Cum va decurge prima zi de școală

„Pentru pregătirea unităților de învățământ, conducerile acestora au în vedere următoarele aspecte:

  • Organizarea și întreținerea spațiilor, astfel încât să asigure distanța de minim 1 m. În situația în care acest lucru nu se poate realiza, se va asigura distanțarea maximum posibilă, inclusiv prin amplasarea optimă a mobilierului școlar;
  • Stabilirea circuitelor funcționale;
  • Evaluare a necesarului de resurse umane;
  • Asigurarea materialelor de curățenie, igienă și dezinfecție;
  • Asigurarea permanentă a unui stoc de rezervă de materiale de protecție pentru elevi studenți și personal.
  • Sunt permise festivitățile de deschidere a anului școlar/universitar, organizate doar în exterior, cu purtarea obligatorie a măștii de protecție și fără ca durata acestora să depășească 1,5 ore.

În ce condiții se suspendă cursurile școlare. Ce se întâmplă cu elevii care au diverse afecțiuni

„Elevii cu vârsta mai mică de 12 ani și copiii care fac parte dintr-o grupă de risc, respectiv cei diagnosticați cu boli respiratorii cronice severe, boli cardiovasculare, obezitate severă, diabet zaharat tip I, boli inflamatorii, boli imune sau autoimune, boli rare, boli ereditare de metabolism, dizabilități, tratament imunosupresiv sau alte afecțiuni cronice, cu avizul și recomandările specifice ale medicului curant și cu acordul scris al părinților, pot fi scutiți de prezența fizică la școală. La fel și pentru cei cu vârsta mai mare de 12 ani dacă sunt imunodeprimați”, arată documentul consultat de sursa citată.

„La apariția unui caz confirmat de îmbolnăvire cu virusul într-o grupă de învățământ de antepreșcolari / preșcolari sau clasă de învățământ primar, gimnazial, liceal, profesional și postliceal se efectuează ancheta epidemiologică și testarea colegilor acestuia și a cadrelor didactice, conform indicațiilor DSP. Conducerea unității de învățământ va decide în urma consultării DSP dacă se impune carantinarea celor care fac parte din aceeași clasă, sau suspendarea cursurilor, după caz. În situația în care în acea sală cursurile sunt organizate în schimburi, se vor suspenda doar cursurile pentru clasa în care a fost confirmat cazul de îmbolnăvire, urmând ca elevii din schimbul următor să își desfășoare cursurile după o dezinfectare prealabilă a sălii de clasă.

La apariția a două cazuri confirmate de îmbolnăvire cu virusul într-o grupă de învățământ cu antepreșcolari / preșcolari sau clasă de învățământ primar, gimnazial, liceal, profesional și postliceal se suspendă cursurile clasei respective pentru o perioadă de 14 zile, iar ancheta epidemiologică stabilește persoanele care vor fi testate și carantinate. În situația în care în aceeași sală cursurile sunt organizate în schimburi, se vor suspenda doar cursurile pentru clasa în care a fost confirmat cazul de îmbolnăvire. Măsura suspendării este dispusă prin decizia conducerii unității de învățământ după consultarea DSP.

Ce se întâmplă dacă se îmbolnăvește un profesor

DSP va efectua anchete epidemiologice, va stabili contacții direcți ai cazurilor confirmate și va decide, împreună cu conducerea unității de învățământ, dacă se impune carantinarea celor care fac parte din clasa la care s-au suspendat cursurile, inclusiv a personalului didactic/nedidactic/auxiliar”.

În cazul în care unul dintre profesori se va îmbolnăvi cu coronavirus, cadrul didactic este obligat să raporteze situația va DSP, iar în urma anchetei se va stabili care sunt contacții direcți ai acestuia. Reprezentanții școlii implicate într-o astfel se situația vor stabili alături de DSP dacă activitățile profesorului vor fi suspendate.

„În situațiile prevăzute mai sus, procesul de învățământ continuă în sistem online”, se arată în ordinul miniștrilor Educației și Sănătății.