Care sunt șansele izbucnirii unui război între Rusia și Occident. Șeful armatei britanice lansează un avertisment

Care sunt șansele izbucnirii unui război între Rusia și Occident. Șeful armatei britanice lansează un avertismentSursa foto: Arhiva EVZ

Între Rusia și Occident este un conflict din ce în ce mai mare, care ar putea duce la izbucnirea accidentală a unui război. Conform informațiilor oferite de șeful statului major al armatei britanice, generalul Nick Carter, acum, această izbucnire are șansele cele mai mari din toată perioada Războiului Rece.

Șeful armatei britanice susține că toate statele lumii încep să dezvolte din ce în ce mai mult sentimente de competitivitate, iar acest lucru poate aduce tensiuni majore. Conform acestuia, acum trăim într-o lume multipolară, cu persoane care concurează cu altele pentru atingerea unor obiective personale. Tocmai din această cauză, un război accidental are șanse mai mult ca oricând să izbucnească.

„Cred că suntem într-o lume mult mai competitivă decât acum 10 sau 15 ani. Și cred că natura competiției dintre state duce la tensiuni mai mari. Și cred că la această tensiune trebuie să fim atenți.

Am crescut într-o o lume bipolară. Două blocuri: Uniunea Sovietică și Occidentul. Am intrat apoi într-o perioadă în care era unipolară, iar Statele Unite erau cele mai importante. Cred că acum suntem într-o perioadă mai degrabă multipolară și cred că într-o lume multipolară, cu oameni care concurează pentru diferite obiective și pe agende diferite, există un risc mai mare ca tensiunile să ducă la lucruri de acest fel”, a spus generalul Nick Carter, într-un interviu pentru Times Radio.

Riscurile sunt mai mari

Cu această ocazie, generalul îi avertizează pe toți liderii politici să nu provoace escaladări inutile. El susține că multe instrumente și mecanisme diplomatice din timpul Războiului Rece nu mai există, iar riscurile sunt mai mari.

„Multe dintre instrumentele și mecanismele diplomatice tradiționale, cu care am crescut în timpul Războiului Rece, nu mai există. Și fără acele instrumente și mecanisme există un risc mai mare ca aceste escaladări să poată duce la calcule greșite. Deci cred că aceasta este adevărata provocare cu care ne confruntăm”, a spus generalul.

Legat de criza migrației de la granița dintre UE și Belarus, Nick Carter susține că nu știe cu exactitate dacă Rusia este implicată, însă nu l-ar surprinde o astfel de acțiune.

„Cred că acest caracter în schimbare al conflictelor și al războaielor oferă oamenilor posibilități de a folosi tot felul de instrumente, tactici și tehnici pentru a încerca să obțină coeziunea noastră”, a spus el.

Vladimir Putin, președintele Rusiei, a negat orice legătură cu criza migranților și susține că țara sa nu are „nimic de-a face cu asta”.