Groază la operațiunile militare Rusia-Belarus: Soldații „au cedat” din cauza rănilor. Exercițiile au fost soldate cu decese

Groază la operațiunile militare Rusia-Belarus: Soldații „au cedat” din cauza rănilor. Exercițiile au fost soldate cu decesesursă: Twitter/NEXTA

Exercițiile militare demarate de Rusia și Belarus vineri, 12 noiembrie, în apropierea frontierei Polonia-Belarus au fost soldate cu două decese ale unor militari ruși ale căror parașute au prezentat defecțiuni, potrivit informațiilor comunicate în spațiul public. Exercițiile comune de parașutism au avut legătură „cu dezvoltarea activității militare în apropierea graniței de stat a Republicii Belarus”, a transmis Ministerul Apărării din Belarus.

Recent, Moscova a trimis bombardiere cu rază lungă de acțiune în spațiul aerian al Belarusului, în contextul unor exerciții militare comune ale celor două state. Vineri, un grup de 250 de parașutiști, printre care și soldați ruși, au fost parașutați în regiunea Grodno în cadrul unor operațiuni care, de această dată, nu au fost anunțate anterior. În cadrul exercițiilor au fost implicate, de asemenea, avioane rusești de transport de trupe IL-76 și alte elicoptere ale Belarusului.

Doi soldați ruși au murit

Doi dintre soldații trimiși în regiunea Grodno de către Rusia pentru a lua parte la desfășurările de forță, s-au stins din viață, vineri. „În ciuda eforturilor medicilor, cei doi militari ruși au cedat din cauza rănilor”, a transmis Ministerul Apărării din Rusia

Potrivit precizărilor autorităților, parașutele celor doi soldați nu au funcționat corespunzător „din cauza unei rafale puternice de vânt” în timpul salturilor lor, relatează AFP.

Exercițiile militare Rusia-Belarus

Desfășurările au loc, în aceste zile, pe fondul tensiunilor dintre Belarus și Uniunea Europeană, autoritățile de la Bruxelles criticându-l în repetate rânduri pe președintele Lukașenko pentru criza migranților din teritoriu. Mii de oameni stau în frig și așteaptă o bucată de pâine de la ONU, la granița dintre Polonia și Belarus.

Încă nu este clar ce sancțiuni va impune UE pentru politica de migrație a lui Lukașenko – ar fi vorba despre al cincilea pachet de sancțiuni de la începutul anului 2020 până în prezent. Sunt luate în considerare sancțiuni împotriva companiilor aeriene din țări terțe care zboară la Minsk, inclusiv a companiei rusești Aeroflot, președintele Vladimir Putin fiind la rândul său acuzat de faptul că se află în spatele crizei migranților.

Compania aeriană de stat din Rusia a reacționat cu furie. În prezent, aceasta nu efectuează zboruri din Irak sau Siria și mulți dintre pasagerii din aceste țări nu folosesc Moscova drept punct de transfer spre Minsk.