Evenimentul Zilei > Actualitate > Care sunt mai inteligenţi, stângacii sau dreptacii? Haideţi să aflăm
Care sunt mai inteligenţi, stângacii sau dreptacii? Haideţi să aflăm

Care sunt mai inteligenţi, stângacii sau dreptacii? Haideţi să aflăm

Despre stângaci se spune că mor mai tineri, sunt predispuşi la comportament delincvent şi alcoolism sau sunt mai inteligenţi. Un studiu realizat de IFL Science arată că stângacii sunt, într-adevăr, mai inteligenţi decât dreptacii.

Mitul că stângacii sunt mai "talentaţi” decât dreptacii are o istorie îndelungată. Leonardo da Vinci a fost stângaci. La fel au fost şi Mark Twain, Mozart, Marie Curie, Nicola Tesla şi Aristotel. Exemple sunt şi în prezent. D exemplu fostul preşedinte american Barack Obama este stângaci, la fel ca fondatorul Microsoft Bill Gates sau fotbalistul Lionel Messi. Potrivit studiului IFL, există o legătură strânsă între mâna cu care scriem şi capacitatea de a rezolva exerciţii de matematică.

"Stângacii prezintă o emisferă dreaptă a creierului mai dezvoltată, care este specializată pentru procese precum raţionamentul spaţial şi abilitatea de a roti reprezentările mentale ale diverselor obiecte”, se arată în studiul citat.

Stângaci par să aibă un "avantaj” în mai multe profesii şi arte. De exemplu, aceştia sunt majoritari printre muzicieni, artişti creativi, arhitecţi şi jucători de şah – procesarea eficientă a informaţiilor şi abilităţile spaţiale superioare sunt esenţiale în toate aceste activităţi.

Capacitatea de a rezolva exerciţii de matematică

Rezultatele arată că stângacii au depăşit restul eşantionului atunci când sarcinile au implicat rezolvarea problemelor dificile, cum ar fi asocierea funcţiilor matematice cu un anumit set de date. Acest tipar de rezultate a fost deosebit de clar la adolescenţii de sex masculin. Dimpotrivă, atunci când sarcina nu era atât de solicitantă, cum ar fi calculele simple, nu a existat nici o diferenţă între stânga şi dreapta. De asemenea, s-a descoperit că dreptacii nu au executat toate experimentele, titrează jurnal.md.