Care români câștigă 15.000 euro/lună în străinătate

Care români câștigă 15.000 euro/lună în străinătate

Veniturile celor care se duc la muncă în afară variază în funcţie de experienţă, competenţă şi specializare.

Românii care muncesc în străinătate ar putea câştiga şi peste 15.000 de euro lunar, arată estimările agenţiilor de recrutare centralizate de portalul Tjobs.ro.

Aceste câştiguri, care includ salariile de bază şi orele suplimentare, sunt disponibile în general pentru managerii de hoteluri, susţine Sonia Dan, coordonator PR Tjobs.ro.

"Salariile variază în funcţie de post, nivelul de responsabilitate, vechimea în domeniul respectiv, specializarea şi celelalte avantaje non-financiare care, cumulate, duc la acele câştiguri", a afirmat Sonia Dan.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un alt domeniu unde se câştigă bine este cel medical, unde salariul minim începe de la 1.100 de euro şi se apropie de 15.000 de euro pe lună.

"De cele mai multe ori, în cazul salariului minim dintr-un domeniu anume, angajatorul asigură masa şi cazarea pentru angajat. Uneori, este plătit şi drumul angajatului până la locul de muncă respectiv", a subliniat reprezentantul Tjobs.ro.

Alte categorii de angajaţi care pot avea câştiguri importante sunt inginerii (9.000 euro/lună), dansatoarele (7.000 euro/lună) sau cei care lucrează pe vasele de croazieră (6.000 euro/lună). Printre cele mai mici salarii se găsesc în hoteluri şi restaurante, minim 600 euro/lună, dar cu cazarea şi masa asigurată, plus bacşişurile.

Potrivit estimărilor Soniei Dan, salariile oferite pe piaţa muncii din Uniunea Europeană vor rămâne în 2012 la niveluri comparabile cu 2011, din cauza situaţiei economice incerte.

Avantajele românilor

Totuşi, există un avantaj pentru românii care vor să lucreze în străinătate: faptul că marile economii vest-europene, precum Germania, se confruntă cu probleme demografice.

Mai exact, există o gaură pe piaţa muncii între angajaţii mai în vârstă şi cei foarte tineri. Această problemă este rezolvată de ţările respective prin aducerea angajaţilor din alte state, cu pregătirea şi experienţa necesare acoperirii golului respectiv.

În plus, există locuri de muncă în domenii precum agricultura în care salariile sunt considerate prea mici de către angajaţii din ţările respective. În aceste cazuri, companiile preferă să aducă muncitori din ţări cu un nivel de trai mai scăzut, care acceptă un salariu mai mic. Citiți și:

  • UNDE poți pleca la muncă în străinătate
  • Românii din străinătate, încurajați să-și deschidă o afacere
  • Locuri de muncă în Europa: în ţările din Sud, joburile sunt pe pile