Prețul carburanților. Benzina, mai ieftină decât motorina

Prețul carburanților. Benzina, mai ieftină decât motorina Carburanți.Sursa: Maren Winter | Dreamstime.com

Carburanți mai ieftini, la acest final de săptămână, prețurile ajungând la aproximativ 7 lei pentru un litru. La pompă, benzina a ajuns chiar mai ieftină decât motorina.

Benzinarii au redus prețurile pentru carburanți, în aceste zile de weekend. Semnalul a fost dat de liderul pieții de carburanți, OMV Petrom. Prețul benzinei a coborât sub cel al motorinei la toate stațiile administrate de companie.

Carburanți mai ieftini la OMV Petrom

Șoferii care au alimentat la stațiile OMV Petrom au avut o surpriză plăcută. Prețul la carburanți a scăzut, la pompă, astfel că au mai economisit ceva leuți. Compania austriacă a decis să reducă prețurile la distribuție la toate stațiile, Petrom și OMV. Un litru de benzină sau de motorină a fost achiziționat la aproximativ 7 lei, conform datelor analizate de Profit.ro.

Reducerea, în weekend a fost de 6 bani pentru un litru de benzină și 4 bani pentru unul de motorină. Astfel, benzina standard s-a vândut cu 7,04 lei pe litru până la 7,11 lei pe litru. Prețul a scăzut sub cel al carburantului Diesel, care a oscilat între 7,10 lei pe litru și 7,13 lei pe litru la toate stațiile de distribuție sub sigla Petrom.

Ne puteți urmări și pe Google News

Același trend s-a păstrat ți în cazul stațiilor administrate de OMV. Aici, un litru de benzină standard costă între 7,16 lei și 7,20 lei, iar unul de motorină oscilează în intervalul 7,18 - 7,21 lei.

prețuri la combustibil

Pompa de alimentare Sursa foto: Flynt | Dreamstime.com

Unde se găsesc cele mai mici prețuri

Conform informațiilor de la stațiile de distribuție pentru carburanți, cea mai ieftină benzină se găsește, în București, la stația Petrom din strada Doctor Herescu. Prețul este de 7,04 lei pentru un litru de benzină standard. Prețuri aproape similare sunt afișate și la stațiile Lukoil din Chitila, Poligrafiei și Coralilor. Un litru de benzină se vinde cu 7,05 lei pe litru.

În schimb, cea mai ieftinămotorină din Capitală o puteți găsi la stația Socar de pe strada Vasile Lascăr. Prețul de vânzare este de 7,08 lei pentru un litru.

În majoritatea stațiilor MOL și Rompetrol va urma, o reducere a prețurilor de vânzare. Cel mai probabil vor fi aliniate cu cele practicate de liderul pieței de carburanți.

mașini, șoferi

Trafic auto ursa Foto: Arhiva EVZ

Cum a evoluat prețul la carburanți

Conform datelor statistice, la începutul lunii august 2023, prețul benzinei era aproape identic cu cel al motorinei. Ulterior, în funcție de evoluția cererii sezoniere, în luna noiembrie, diferența dintre cei doi carburanți a crescut. prețul motorinei și cel al benzinei a atins un maxim de peste 75 de bani/l.

În urmă cu doi ani, în luna octombrie 2022, diferența de preț a atins și peste 1,5 lei/l.

De menționat că România este importator de motorină și, pe de altă parte, exportator de benzină. Iar aceștia sunt factori care influențează preșurile la carburanți.

De menționat că, cotația țițeiului Brent se situa, joi, la minimum ultimelor trei luni. Acesta era cotat la 81,85 dolari/baril.