Motorina, mai ieftină decât benzina prima dată în zece luni

Motorina, mai ieftină decât benzina prima dată în zece luni Sursa foto: Arhiva EVZ

Șoferii au avut parte de o surpriză, după ce motorina a înregistrat scăderi de preț și a ajuns astfel mai ieftină decât benzina, o situație întâlnită pentru prima oară în zece luni.

La o benzinărie din București prețul benzinei este cu patru bani mai mare decât al motorinei. Benzina standard este vândută la 7,49 lei pe litru, în timp ce motorina standard costă 7,45 de lei pe litru.

Anul trecut, în debutul verii, prețul benzinei era practic similar cu cel al motorinei.

Motorina, mai ieftină decât benzina, pentru prima oară în zece luni

În toamna anului 2023, prețul motorinei era cu 75 de bani mai ridicat decât al benzinei. Indiferent de preferința pentru tipul de combustibil, fluctuațiile de preț din ultimul an au afectat financiar șoferii.

Ne puteți urmări și pe Google News

În comparație cu luna precedentă, prețul mediu al unui litru de benzină a înregistrat o creștere de peste 3%, în timp ce prețul motorinei a înregistrat o ușoară scădere de mai puțin de 1%.

În anul precedent, costul unui litru de benzină standard a depășit pragul de opt lei, în timp ce motorina standard a depășit nouă lei pe litru.

prețuri la combustibil

Sursa foto: Flynt | Dreamstime.com

Cotațiile internaționale Platts influențează prețurile la carburanți în România

Conform unei analize realizate de Consiliul Concurenței, prețurile carburanților în stațiile de alimentare prezintă o evoluție paralelă cu cotațiile internaționale Platts pentru benzină și motorină, însă cu o decalare de câteva zile.

Prețul de referință internațional, cunoscut sub numele de cotația Platts, este utilizat în industria petrolului pentru a stabili cu cât se vinde motorina și benzina.

Vești proaste pentru șoferi. Noile măsuri adoptate la nivel european

Sursa foto: Dreamstime.com

Această valoare este influențată de cererea, oferta și tranzacțiile dintre traderi pe piața en-gros a combustibililor. Cotațiile Platts nu sunt publice și, pe termen lung, au tendința de a urma evoluția prețului barilului de petrol.

Prin urmare, atunci când cotațiile internaționale Platts pentru benzină și motorină înregistrează creșteri, prețul carburanților la pompă din România se ridică, iar când cotațiile scad, prețurile în stațiile de alimentare se reduc.