Caravana Reciclării Creative. Anul acesta s-a dublat numărul elevilor participanți

Caravana Reciclării Creative. Anul acesta s-a dublat numărul elevilor participanțiSursa foto Facebook

Caravana Reciclării Creative, ediția a II-a, un proiect național dedicat cadrelor didactice din învățământul preuniversitar și elevilor acestora, este în curs de desfășurare anul acesta, în perioada Ianuarie - Iulie 2024, în 8 județe: Arad, Bihor, Bistrița Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare, Sălaj și Timiș.

Caravana Reciclării Creative 2024

Anul acesta s-a dublat numărul județelor, al participanților, al premiilor și al rezultatelor. Proiectul este organizat de Asociația PlaYouth în colaborare cu OSCAR Downstream, cel mai mare distribuitor independent de carburant din România, și are ca scop principal încurajarea reciclării creative a deșeurilor (upcycling), sprijinirea participanților direcți și indirecți (elevi, profesori, familii, comunități) să conștientizeze efectele consumerismului asupra mediului înconjurător și să își îmbunătățească comportamentul, pentru un viitor mai sustenabil.

caravana reciclarii creative

Sursa foto Facebook

„Sistemul de educație al unei țări este oglinda acelei țări, iar noi, românii, trebuie să muncim mai mult ca oglinda să reflecte ce ne dorim. Cred că mediul de business are responsabilitatea de a se implica în educație, iar OSCAR Downstream este o companie care nu poate trece indiferentă prin viața celor care cresc și construiesc alături de noi. Susținem valorile educaționale și creative ale acestui proiect și le dorim mult succes celor care au urcat în Caravana Reciclării Creative: copii, profesori, familii și comunități’’, a declarat Nicolae Bănică, CEO OSCAR Downstream.

caravana reciclarii creative

Sursa foto Facebook

1.050 de profesori au participat

Ediția curentă 2024 a atras peste 1.050 cadre didactice eligibile din 210 de unități, între 20- 25 echipe din fiecare județ în care a ajuns Caravana (Sălaj, Bistrița Năsăud, Arad, Timiș, Satu Mare, Maramureș, Cluj și Bihor).

Fiecare grup de participanți obține beneficii specifice care, puse laolaltă, construiesc un mecanism unitar ce poate avea efect de domino, determinând schimbări de comportament în comunitățile vizate. Luând în calcul doar numărul cadrelor didactice și al elevilor din școlile în care a ajunsCaravana Reciclării Creative, la nivelul anului 2023 am ajuns la aproximativ 36.000 de beneficiari indirecți.

Ce învață elevii la Caravana Reciclării Creative

În timp ce, pentru acest an, impactul este estimat la 75.000 de beneficiari indirecți (25.000 de elevi, 45.000 de părinți și 5.000 de cadre didactice din școlile înscrise). La Caravana Reciclării Creative, participanții învață:

  • Învață despre sustenabilitate, consum rațional și colectare selectivă.
  • Descoperă beneficiile pentru mediu și ecosistem, și cum pot economisi bani prin transformarea cunoștințelor dobândite într-un hobby.
  • Își stimulează creativitatea, lucrul în echipă, inițiativa și bucuria de a realiza prin propriile forțe obiecte sau sisteme utile și folositoare.

Întâlnirile fizice au avut loc câte două pe săptămână, în zile de weekend, în cadrul cărora ne- am bucurat de o prezență mare în fiecare oraș. Astfel, pe data de 10 februarie a avut loc prima oprire a Caravanei Reciclării Creative, în județul Sălaj. Au urmat apoi județele Bistrița Năsăud (11 februarie), Arad (17 februarie), Timiș (18 februarie), Satu Mare (24 februarie), Maramureș (25 februarie), Cluj (2 martie) și Bihor (3 martie). Cei interesați pot intra aici: https://playouth.ro/portfolio/caravana-reciclarii-creative/

articol sustinut